Pod Trenčianskym hradom objavili unikátny historický nález

NETKY.SK • 16 Apríl 2019, 13:09 • 2 min
Pod Trenčianskym hradom objavili unikátny historický nález

TRENČÍN - Mesto Trenčín má dôvod na radosť, v jednom z meštianskych domov pod Hradom našli historicky veľmi cenný predmet.

slovakia

left justify in out

V jednom z meštianskych domov na Mierovom námestí v oblasti pod Trenčianskym hradom vykonávali archeológovia výskum, počas ktorého sa im podaril pozoruhodný nález. V objekte Slovenského gemologického inštitútu objavili vidličku so železnou rúčkou obloženú parožím. Podľa odborníkov má približne 500 rokov.

 

img

 

Predseda Slovenského gemologického inštitútu Martin Mikuš sa vyjadril, že nakoľko je tento vzácny predmet v značnom štádiu poškodenia, korózia archeológom komplikuje bádanie, ostáva do určitej miery záhadou. Bližšie informácie o ňom budú schopní poskytnúť až špecialisti po dokončení jeho konzervácie a reštaurovaní. Potom sa stane súčasťou zbierok Trenčianskeho múzea.

 

img

 

Už teraz je však zrejmé, že vlastníci domnelého príboru spred stáročí patrili medzi vtedajších boháčov. „Obloženie z parožia naznačuje vyšší spoločenský status používateľa tohto predmetu, ktorý stovky rokov ležal na mieste, kde ho nikto nečakal. A takéto predmety vtedy vlastnili len skutoční boháči," skonštatoval trenčiansky archeológ Tomáš Michalík.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies