Taliani a Nemci sa chcú po eurovoľbách uberať spoločným smerom

NETKY.SK • 8 Apríl 2019, 15:43 • 2 min
Taliani a Nemci sa chcú po eurovoľbách uberať spoločným smerom

BRUSEL - Po májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) plánuje Taliansko za pomoci ostatných členských krajín EÚ vytvoriť novú politickú stranu, kde by boli zahrnuté krajne pravicové strany.

slovakia

left justify in out

O tomto kroku sa vyjadril minister vnútra a predseda strany Liga Severu (LN) Matteo Salvini. Súčasťou veľkej "rodiny" krajne pravicových strán by bola aj Alternatíva pre Nemecko (AfD). 

 

Informáciu potvrdil aj líder AfD Jörg Meuthen, ktorý bol taktiež prítomný na dnešnej konferencii "Smerom k Európe zdravého rozumu" v talianskom Miláne. Meuthen spoločne so Salvinim spresnili, že AfD a LN chcú vytvoriť v EP novú politickú frakciu, ktorá by sa mala nazývať Európska aliancia ľudí a národov (EAPN).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mit meiner wundervollen Frau auf dem Landespresseball in #Stuttgart. #afd

Príspevok, ktorý zdieľa Jörg Meuthen (@joerg.meuthen),

 

Salvini pri tejto príležitosti oznámil, že jej cieľom bude "stať sa prvou a najpočetnejšou skupinou" v europarlamente. "Náš cieľ je vyhrať a zmeniť Európu," povedal šéf LN. Zároveň upozornil, že v pondelok sa v Miláne nestretli "žiadni extrémistickí nostalgici". Tí podľa jeho veľmi nevyberaných a radikálnych slov sedia v Bruseli.

 

img

 

Salvini chce v máji údajne organizovať väčšie stretnutie, aj za prítomnosti francúzskej političky Mariny Le Penovej a jej Národného združenia (RN). Rád by oslovil aj predstaviteľov poľskej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a v najbližších týždňoch plánuje pracovné cesty do Belgicka, Česka a na Slovensko, kde chce takisto osloviť potenciálnych politických spojencov.

 

V súčasnom zložení EP sú euroskeptické a nacionalistické sily roztrieštené v troch skupinách: Európski konzervatívci a reformisti (ECR) so 74 poslancami, Európa slobody a priamej demokracie (EFDD) so 46 poslancami a Európa národov a slobôd (ENF) s 39 poslancami.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies