Vedci z Harvardu prišli na geniálny spôsob ako predísť globálnemu otepľovaniu

NETKY.SK • 5 Apríl 2019, 17:23 • 2 min
Vedci z Harvardu prišli na geniálny spôsob ako predísť globálnemu otepľovaniu

BRATISLAVA – Zem sa neustále otepľuje. Bohužiaľ musíme skonštatovať, že je to naozaj tak. Ľudské telo si to možno ani neuvedomuje, pretože zvýšenie teploty o 2 stupne považujú viacerí za zanedbateľné. No vysvetlite to prírode, vďaka ktorej tu sme, a ktorá týmto stavom trpí.

slovakia

left justify in out

Globálne otepľovanie je problém celého ľudstva. Medzinárodné zmluvy, ktoré sa touto problematikou zaoberajú neprinášajú dostatočný efekt, alebo ich jednoducho niektoré štáty ani nedodržujú. Príkladom by mohla byť Parížska dohoda, od ktorej odstúpilo USA.

 

img

 

Je to dohoda, ktorá má obmedziť emisie skleníkových plynov do roku 2020. malo by sa to dosiahnuť tak, že teplota Zeme by sa mala pohybovať na hranici  okolo 1,5 °C. Prečo s tým má ale USA taký problém?

 

img

 

Americký prezident Donald Trump sa vyjadril, že pre USA by to bolo finančne veľmi náročné, keby dodatky v zmluve plnili. Zvýhodňovalo by to iné krajiny v rámci ťažby uhlia, najmä Čínu. Jedna z najväčších krajín sveta tak od zmluvy odstúpila.

 

Politika teda veľmi nepomáha. Presne toto si pomyslela aj skupina vedcov z Harvardu, ktorí prišli s geniálnym nápadom. Slnečné lúče predsa našu planétu neustále zohrievajú. No vypočítali, že ak sa nám podarí Zem trochu zatemniť, slnečné lúče sa až k nám nedostanú a planéta sa ochladí.

 

img

 

Nejednalo by sa však o nejakú formu štítu. Podľa nich stačí do vzduchu vypustiť aerosól, ktorý by prenikol až do stratosféry. Aerosóly sú totiž plyny, ktoré sú tvorené miliardami malých kvapiek vody.  Tie by sa postarali o to, aby sa slnečné lúče nedostali až na zemský povrch. Plyn by teda fungoval ako ochranný štít pred Slnkom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies