Ruské jednotky v Arktíde dostali na zvýšenie bezpečnosti špeciálne buldozéry

NETKY.SK • 5 Apríl 2019, 12:02 • 2 min
Ruské jednotky v Arktíde dostali na zvýšenie bezpečnosti špeciálne buldozéry

TASS – Súčasťou vojenských arktických brigád sa stali špeciálne buldozéry. Sú nepriestrelné, môžu odolať výbuchu granátov, paľbe ručných zbraní či dokonca aj protitankovým strelám.

slovakia

left justify in out

Špeciálny buldozér je určený nielen na výstavbu ciest, ale aj evakuáciu vozidiel pod paľbou a zničenie nepriateľského opevnenia. Vozidlo je plne zautomatizované a veľmi dobre prispôsobené na prácu v ťažkých podmienkach. Jeho motor sa spustí aj pri teplote - 60 stupňov.

 

Skúsenosti s používaním takejto techniky v Sýrii ukázali, že pre vojenské jednotky sú potrebné jednoduché stroje so špeciálnym, no nie veľmi drahým vybavením.

 

Súčasťou buldozéru vyrobeného pre armádu je obrnený kokpit pre pracovisko vodiča a chránená kapota. Hmotnosť vozidla je viac ako 20 ton, a rýchlosť v priemere 10 km/h. Buldozér, špeciálne upravený pre prácu v Arktíde, je schopný vykonávať veľké objemy zemných prác v teplotných pásmach od -60 až do +45 stupňov Celzia. 

 

Pancierové dosky do hrúbky 20 mm chránia vodiča pred guľkami, úlomkami škrupín alebo vzduchovými bombami, ako aj protitankovými raketami. Kabínové a bočné dvere buldozéru sú vybavené nepriestrelným sklom, ktoré vodičovi poskytuje požadovanú viditeľnosť aj bezpečnosť.

 

V budúcnosti by mohli byť dokonca na stroj nainštalované špeciálne sieťové mreže, ktoré budú chrániť pred kumulatívnymi škrupinami a ručnými protitankovými granátometmi. Takýto kombinovaný typ brnenia, ako sa ukázalo aj v Sýrii, môže výrazne znížiť stratu vojenského personálu a účinne uskutočňovať bojové misie.

 

Buldozéry sú potrebné na rýchlu výstavbu opevnení, demoláciu barikád a výstavby najjednoduchších technických prekážok, ako sú hlinené hradby alebo násypy. Tieto stroje sú potrebné aj pri premiestňovaní veľkých objemov pôdy, zásypov a jám, demontážnych trosiek, barikád či opravy ciest počas vedenia bojových operácií.

 

V čase mieru sa buldozéry môžu zúčastniť núdzových záchranných operácií. Dodatočná obrana výrazne neovplyvní základné charakteristiky vozidla – naopak, brnenie bude schopné chrániť riadiaci kokpit stroja pred padajúcimi stromami alebo troskami budov a stavieb.

 

Prax používania tejto techniky je rozšírená na Blízkom východe. V Arktíde, samozrejme, nie sú žiadne barikády, ale táto technika je užitočná na odpratávanie snehových závejov či ľadu, aby sa tu mohla vybudovať infraštruktura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies