Európa je stále zhovievavá, Británii ponúka ročný odklad brexitu

NETKY.SK • 5 Apríl 2019, 09:39 • 2 min
Európa je stále zhovievavá, Británii ponúka ročný odklad brexitu

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk sa vyjadril, že je ochotný dať Británii 12 mesiacov k dobru, aby sa rozhodla, ako Ďalej postupovať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Britská vláda sa nachádza v slepej uličke a nevie, ako ďalej. Parlament ani na trikrát nebol schopný prijať rozvodovú dohodu, takže hrozí tvrdý brexit, no ani ten politici nechcú dopustiť. Ohrozili by tým nielen seba, ale aj celú Európu. Táto situácia sa naozaj začína javiť tak, akoby ani sama Británia nevedela, čo by pre nich vlastne bolo lepšie. Napriek tomu im Donald Tusk ponúkol ďalší, tentokrát 12-mesačný flexibilný odklad brexitu.

 

img

 

"Je to Tuskov nápad," vyjadril sa nemenovaný predstaviteľ EÚ s tým, že ešte v priebehu piatka s ním oboznámi členské štáty EÚ.

 

V podstate jediná jednoznačná dohoda, ku ktorej spoločne dospeli poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu je, že ďalší odklad brexitu chcú. O legislatíve musí ešte hlasovať Snemovňa lordov.

 

Situácia v Londýne je momentálne veľmi komplikovaná. Posledné prieskumy totiž dokonca naznačujú, že miestni zmenili názor na brexit a teraz by skôr preferovali možnosť ostať aj naďalej v EÚ. Theresa Mayová sa však vyjadrila, že nové hlasovanie odmieta, nakoľko sa nechce ľudí pýtať dvakrát na tú istú vec.

 

img

 

Spojené kráľovstvo malo pôvodne Úniu oficiálne opustiť 29. marca. Mayová však 22. marca na summite EÚ v Bruseli dosiahla odklad brexitu v prípade neschválenia dohody do 12. apríla s tým, že dovtedy by mal Londýn informovať svojich európskych partnerov, ako si predstavuje ďalší postup.

 

10. apríla by sa mal uskutočniť mimoriadny summit, na ktorom buď zvážia žiadosť Británie o odklad brexitu, alebo prerokujú na poslednú chvíľu prípravy na brexit bez dohody. Ďalší odklad si vyžaduje súhlas predstaviteľov všetkých 27 zvyšných členských štátov EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies