Obchodná vojna medzi USA a Čínou sa už možno čoskoro skončí

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 12:28 • 2 min
Obchodná vojna medzi USA a Čínou sa už možno čoskoro skončí

WASHINGTON - USA sa aj naďalej snaží obnoviť rokovania s Čínou v oblasti ukončenia obchodnej vojny, ktorá sa už ťahá istý čas a poškodzuje vyhliadky firiem vo svetovom hospodárstve.

slovakia

left justify in out

Počas dnešnéhp dňa sa obe strany stretávajú už po deviaty raz. Tentoraz v tom analytici ale vidia nádej a predpokladajú, že istá forma dohody by aj reálne mohla vzniknúť. Minulotýždňové rokovania v Pekingu označil minister financií USA Steven Mnuchin za "konštruktívne". Tentoraz cestovala Čína, a to konkrétne vicepremiér Liou Che, ktorý zamieril do Washingtonu.

 

img


"Povzbudzuje nás tón vyjednávaní," sa počas včerajších hodín pred médiami šéf oddelenia medzinárodných vzťahov Americkej obchodnej komory Myron Brilliant. Vyjadril svoju spokojnosť s tým, že obe strany už dospeli k zhruba 90% dohode, avšak zvyšných 10% bude najproblematickejších.

 

img

 

Celý spor vznikol na základe obvinenia zo strany USa, že Čína kradne technológie a núti americké firmy, aby odovzdávali svoje obchodné tajomstvá. USA sa na situáciu pokúšali reagovať tak, aby na Peking vytvorili tlak, a teda uvalili clá na tovar z Číny v celkovej hodnite 250 mil. USD. Čína reagovala rovnako a uvalila clá na americký dovoz v objeme 110 mld. USD. Obchodný spor týchto dvoch ekonomických veľmocí poškodzuje obchod a spomaľuje tok investícii.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies