Briti odmietli všetky zmeny rozvodovej dohody, zrejme dôjde k tvrdému brexitu

NETKY.SK • 2 Apríl 2019, 06:19 • 2 min
Briti odmietli všetky zmeny rozvodovej dohody, zrejme dôjde k tvrdému brexitu

LONDÝN - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu opäť neprijali ani jednu zo štvrtok možných alternatív k návrhu dohody o brexite.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predložené návrhy sa pokúšali presadiť, aby Británia aj po svojom odchode s Úniou udržiavala blízke ekonomické vzťahy. Presadiť sa pokúšali aj jednotný trh, ďalšie referendum a colnú úniu s EÚ, ktorá neprešla len kvôli trom hlasom. Poslanci odmietli aj zrušenie brexitu v prípade, že nedospejú k žiadnej dohode.

 

img

 

Poslanec Nick Boles, predkladateľ alternatívy o zotrvaní v colnej únii a aj na jednotnom trhu, po zamietnutí svojho návrhu oznámil, že opúšťa vládnu Konzervatívnu stranu, ktorá podľa neho nie je schopná kompromisu. Vodca opozičných labouristov Jeremy Corbyn zasa vyjadril sklamanie, že žiadny z návrhov nezískal väčšinu.

 

img

 

Britská vláda sa však nevzdáva, po hlasovaní uviedla, že podporu dohody Theresy Mayovej sa bude snažiť získať i naďalej. Do úvahy pripadá aj taká možnosť, že ak by parlament dohodu aj schválil, vďaka čomu by z EÚ odišli až v máji, nemuseli by sa napriek tomu už zúčastňovať májových voľbách do Európskeho parlamentu. V opačnom prípade odchádzajú 12. apríla, a to bez dohody.

 

Toto ďalšie neschválenie akýchkoľvek zmien v dohode však podľa tak hlavného vyjednávača Európskeho parlamentu pre brexit Guya Verhofstadta naznačuje, že Británia takmer určite opustí eurozónu bez dohody. "Dolná snemovňa opäť hlasovala proti všetkým možnostiam. Tvrdý brexit je takmer neodvratný," uviedol na Twitteri. Dodal, že v stredu bude mať Británia poslednú šancu, ako vyriešiť túto patovú situáciu.

 

img

 

Európski lídri zvolali na 10. apríla mimoriadny summit, na ktorom zvážia akúkoľvek žiadosť Británie o odklad brexitu, alebo prerokujú na poslednú chvíľu prípravy na brexit bez dohody.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies