Hotel, ktorý inšpiroval tvorcu Hviezdnych vojen má byť zbúraný

NETKY.SK • 27 Marec 2019, 15:30 • 2 min
Hotel, ktorý inšpiroval tvorcu Hviezdnych vojen má byť zbúraný

V Tunisku sa natáčal rad scén k pôvodným epizódam Hviezdnych vojen. Jeden tamojší výstredne vyzerajúci hotel v hlavnom meste vraj tvorca kultovej ságy Georgea Lucasa natoľko uchvátil, že sa ním nechal inšpirovať aj pre film a na jeho základe vytvoril vesmírny voz Sandcrawler. Brutalistický Hotel du Lac teraz ale pravdepodobne pôjde k zemi, informoval server CNN.

slovakia

left justify in out

Stavba, ktorú navrhol taliansky architekt Raffaele Contigiani, sa otvorila v roku 1973 a od začiatku bola určená prominentnej klientele, podľa CNN hotel navštívil napríklad aj spevák James Brown. Lenže ohlas netrval večne a od roku 2000 zíval hotel prázdnotou.

 

Objavili sa aj nejaké plány, ako budovu využiť, žiadne sa ale nezrealizovali. Uzavretie bolo nevyhnutné. Vo februári sa objavili informácie, že hotel, ktorý tvarom pripomína obrátenú pyramídu, pôjde zrejme k zemi. Ihneď sa objavila petícia, ktorá chce unikátnu stavbu zachrániť. V nadväznosti na to, tuniské úrady uviedli, že povolenie na zbúranie ešte nemajú, nad stavbou však visí otáznik.

 

 

"Riziko je stále prítomné, ale nie tak bezprostredné, ako sme si mysleli," uviedol architekt a aktivista Sami Aloulou zo skupiny Edifices et Mémoires.

 

Tá chce upozorniť na historický význam budovy a bude sa snažiť zabezpečiť ochranný štatút od organizácie UNESCO, a zrejme aj zásah samotného George Lucasa.

 

Budova je však v štádiu rozkladu a aj tí, ktorí sa usilujú o jej zachovanie, si uvedomujú, že rekonštrukcia by bola veľmi nákladná a zložitá.

 

Chcú si preto nechať vypracovať štúdiu, ktorá by sa na problematiku pozrela zoširoka. Aktivisti však tvrdia, že s demoláciou hotela by región aj celá krajina prišli o jedinečné dedičstvo.

 

"Hotel je jedným zo vzácnych svedkov brutalistického hnutia v severnej Afrike, pre Tunisko je to hotový unikát," uviedol architekt Mohamed Zitouni.

 

Vesmírny voz Sandcrawler (vpravo) malo vzniknúť podľa podoby hotela.

 

 

Dodal, že Hotel du Lac je výrazom tuniskej modernity a nezávislosti, ktorá vysoko kontrastuje s okolitou architektúrou.

 

"Úrady ale už rozbehli kampaň, ktorej cieľom je budovu zbúrať, pretože ju považujú za bezcennú, starú a nebezpečnú," doplnil Aloulou.

 

V prípade zachovania hotela by jeho priestory zrejme slúžili inému účelu. O definitívnom zbúraní sa ale rozhodne až v ďalších mesiacoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies