Rusko obnovuje svoje letiská a posilňuje zoskupenie letectva v Arktíde

NETKY.SK • 25 Marec 2019, 10:45 • 2 min
Rusko obnovuje svoje letiská a posilňuje zoskupenie letectva v Arktíde

TASS – Arktída je pre Rusko najdôležitejším komplexne strategickým priestorom. Štátna hranica Ruskej federácie o dĺžke 20 tisíc kilometrov prechádza práve cez Severný ľadový oceán. V týchto drsných klimatických podmienkach sa nachádzajú základne Severnej flotily a zariadenia vojenskej infraštruktúry, ako aj podniky obranného priemyslu.

slovakia

left justify in out

Viac ako 40% tohto územia ešte neokúsilo prítomnosť človeka. Nie sú tu žiadne cesty ani železnice, čo si vyžaduje využívanie leteckej techniky, tj. lietadiel a vrtuľníkov.

 

Ruský prezident Vladimír Putin sa v auguste 2014 vyjadril nasledovne: "Rusko by malo venovať väčšiu pozornosť posilneniu svojej pozície v Arktíde. Územie je najdôležitejším regiónom Ruska a okrem surovín je tiež mimoriadne výhodné pre rozvoj dopravnej infraštruktúry."

 

V Stratégii Ruskej federácie pre rozvoj arktickej zóny a zabezpečenia národnej bezpečnosti do roku 2020, schválenej prezidentom Ruskej federácie 20. februára 2013, je dôraz na nedostatok lietadiel a technologických kapacít pre pípadný rozvoj a využívanie arktických priestorov a zdrojov.

 

Treba poznamenať, že situácia sa mení k lepšiemu. V súčasnosti sa na celom ruskom území Arktídy sa od polostrova Kola po Čukotku budujú letiská, aktualizuje sa letecká technika, vojenské a civilné vybavenie lietadiel. Rekonštrukcia infraštruktúry arktických letísk sa vykonáva pomocou najnovších osvedčených technológií a materiálov.

 

Vyvíja sa nová trieda vyspelých typov lietadiel ako IL-476, IL-112 a IL-114 určených na transport a preskúmavanie oblastí severne od polárneho kruhu. Okrem toho sa plánuje, že IL-114 bude slúžiť ako platforma pre všetky druhy špeciálnych komplexov: prieskum, hliadkovanie, monitorovanie, pristávanie na vode, na použitie v arktických zónach a ako strážne a záchranné vozidlo.

 

Generálmajor Igor Kozhin, šéf námorného letectva ruského námorníctva, sa ešte v minulosti vyjadril, že "v blízkej budúcnosti sa mnohé ruské letiská v Arktíde stanú využívanými počas celého roka." Budú môcť prijať všetky typy lietadiel, vrátane raketových nosičov.

 

Je teda isté, že Rusko má odhodlanie a schopnosť posilniť svoju pozíciu v Arktíde. A rozvoj arktického letectva je kľúčom ku konkurecieschopnosti krajiny v oblasti, keďže napriek prítomnosti jadrových ľadoborcov, loďstva a ruských prístavov, je rýchly prístup do centrálnej časti Arktídy možný len s pomocou leteckej techniky.        




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies