Rodičia, podporte sebavedomie svojho dieťaťa, odborníci radia toto

NETKY.SK • 13 Marec 2019, 12:50 • 2 min
Rodičia, podporte sebavedomie svojho dieťaťa, odborníci radia toto

Mať zdravé sebavedomie je dôležité už od útleho veku, ako teda správne vychovať svoje dieťa?

slovakia

left justify in out

Každý rodič vie, že čo dieťa, to iná osobnosť. S určitými danosťami sa človek už rodí, preto nie je tak celkom pravdou, že všetko závisí len od výchovy. Samozrejme, tá zohráva v rámci vývoja dieťaťa významnú úlohu, no vždy treba pracovať s konkrétnym charakterom a netlačiť ho do vecí, ktoré mu nie sú vlastné.

 

Či už máte doma prirodzene extrovertnejšie alebo naopak utiahnutejšie dieťa, odborníci majú niekoľko odporúčaní, ako s ním pracovať tak, aby ste mu pomohli k prirodzenému budovaniu sebavedomia, ktoré je mimoriadne dôležité pri vytváraní vzťahov i vlastného rešpektu.

 

img

 

Choďte príkladom

Nie je žiadnou novinkou, že deti sú našimi „kópiami“. Pozorujú správanie a reakcie rodičov v rôznych situáciách, dokonca preberajú ich slovník, preto je veľmi dôležité, ako sa pred nimi prezentujeme. Jednať by sme preto mali tak, ako by sme chceli, aby sa správali naše ratolesti.

 

Majte pochopenie

Empatia je vo výchove nesmierne dôležitá. Vďaka nej sa dieťa cíti prijaté, čo mu prináša istý pocit bezpečia. Rozhodne neignorujte emócie svojich potomkov, venujte im náležitú pozornosť a pochopenie, aby nemali dojem, že city sú niečo abnormálne či neprirodzené. Zároveň je veľmi dôležité neučiť dieťa emócie potláčať alebo sa im vyhýbať. Už od mala by sme ich totiž mali viesť k tomu, aby sa naučili pracovať aj s negatívnymi pocitmi, ktoré sú v živote úplne bežné.

 

img

 

S deťmi sa treba rozprávať

Základom každého dobre fungujúceho vzťahu je komunikácia. Inak to nie je ani v prípade našich ratolestí. Ak sa dieťa s niečím trápi, podporte ho v tom, aby s vami hovorilo. Spoločne tak môžete hľadať cestu, ako situáciu vyriešiť. Človek sa takto učí spracovávať aj negatívne, aj pozitívne pocity. Tu je však veľmi dôležité vedieť dobre počúvať, nechať dieťa slobodne vyjadriť svoje nálady bez toho, aby sme mu do toho akokoľvek zasahovali. Svoj pohľad alebo radu mu môžeme ponúknuť až po tom, čo sa s jeho rozpoložením dostatočne zoznámime.

 

Naučte ich, ako riešiť problémy

Rodičia by pre svoje deti s tým najlepším svedomím urobili prvé aj posledné. Preto majú často tendenciu riešiť mnohé veci za nich. Či už ide o konflikt s rovesníkmi alebo vybavenie nejakej drobnej záležitosti, prirodzene chceme byť nápomocní. Pozor, nie vždy je to však namieste. Mladý človek sa musí od mala učiť zodpovednosti za seba samého, a tak je vhodné nechať ho, aby svoje problémy riešil sám. Môžeme sa ho opýtať, ako chce situáciu riešiť, v prípade potreby ho usmerniť, no gro musí ostať na dieťati. To mu pomáha samostatne uvažovať a robiť vlastné rozhodnutia. Okrem iného takto svojmu potomkovi ukážete, že v neho máte plnú dôveru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies