Záchranári prečerpávajú olej z uviaznutej lode Rena

NETKY.SK • 10 Október 2011, 19:41 • 2 min
Záchranári prečerpávajú olej z uviaznutej lode Rena

Záchranári prečerpávajú olej z uviaznutej lode Rena

slovakia

left justify in out

img

Záchranné tímy dnes začali prečerpávať palivový olej z kontajnerovej lode Rena, ktorá minulý týždeň uviazla na útesoch pri Novom Zélande. Ide o boj s časom, keďže podľa meteorológov sa má počasie v priebehu dnešného dňa zhoršiť.
Podľa úradov sa hneď na začiatku akcie podarilo prečerpať okolo 10 ton palivového oleja. Operácia má pritom trvať 30 až 40 hodín, počas ktorých treba prečerpať celkovo až 1500 ton oleja. Novozélandská námorná agentúra, ktorá odhliada nad záchrannou akciou, odhaduje, že do oceánu už uniklo 20 až 30 ton oleja.
Takmer 50.000 ton vážiaca loď Rena, ktorá viezla 2100 kontajnerov, uviazla v stredu na útese Astrolabe 22 kilometrov východne od prístavu Tauranga.
Záchranári už ošetrili vodné vtáky a malé modré tučniaky, ktoré zasiahol olej. Úrady zároveň vydali varovanie, aby ľudia nejedli kontaminované mäso, informovala agentúra DPA.
"Toto je veľmi veľká loď, ktorá uprostred noci v pokojných vodách narazila na dobre zdokumentovaný útes. Otázky, prečo sa to stalo a kto je za to zodpovedný, musia byť zodpovedané," vyhlásil austrálsky premiér John Key.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies