Papierové vrecká môžu byť horšie ako plastové: V nemecku našli riešenie

NETKY.SK • 27 Február 2019, 23:08 • 2 min
Papierové vrecká môžu byť horšie ako plastové: V nemecku našli riešenie

BERLÍN - Keď nakupujeme ovocie a zeleninu, je pre nás samozrejmosťou, že si ich balíme do sáčkov. Vrecká sú však pohromou pre životné prostredie. Reťazce v Berlíne však postupne sťahujú zo svojej ponuky plastové aj papierové vrecká a nahradzujú ich sieťkami.

slovakia

left justify in out

Ušetria sa tak milióny plastových či papierových vreciek ročne.

 

Sieťky ako udržateľný materiál

 

Nemecký reťazec Real sa pridáva k obchodom, ktoré si uvedomujú svoju zodpovednosť a následky používania plastov.

 

Do roku 2020 chcú nahradiť všetky plastové vrecká taškami vyrobenými z recyklovaného papiera, a postupne budú aj tie nahrádzať sieťkami. Sieťky už ale nebudú zadarmo, zákazníci si ich môžu kúpiť, tým pádom budú opatrnejší k svojim sieťkam a nebudú ich zahadzovať len tak ako odpad.

 

Sieťky už má v ponuke nemecký reťazec Edeka, ktorý takto naučil zákazníkov správať sa ohľaduplnejšie k životnému prostrediu.

 

 

„Za posledné tri roky sa nám podarilo ušetriť asi 95 miliónov plastových vreciek,“ citovala zástupcu obchodnej siete Edeka nemecká televízia RTL.

 

Papierové vrecko môže byť naozaj horšie ako plastové? 

 

Momentálne aj u nás preferujú ľudia mysliaci na ekológiu viac tie papierové vrecká oproti plastovým sáčkom. Ak ale slúžia iba na jedno použitie, takisto ako aj tie plastové, ich životný cyklus je pre prírodu ešte horší ako v prípade plastových vreciek, povedal nemecký ekológ Rolf Buschmann. Na výrobu papierových tašiek sa totiž spotrebuje viac energie aj vody ako na výrobu tých plastových.

 

Prechod od plastových vreciek, cez tie papierové, až po sieťky, ktoré sa dajú využívať na množstvo nákupov, je ešte veľmi ďaleko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies