Podnikatelia by sa mali pripraviť na colné formality, upozorňuje finančná správa

NETKY.SK • 25 Február 2019, 20:06 • 2 min
Podnikatelia by sa mali pripraviť na colné formality, upozorňuje finančná správa

BRATISLAVA - Podnikatelia, ktorí obchodujú s Veľkou Britániou, by sa mali pripraviť na všetky colné formality v prípade, že Veľká Británia opustí Európsku úniu bez dohody.

slovakia

left justify in out

Upozorňuje na to finančná správa, podľa ktorej by preto mali podnikatelia najmä posúdiť, či majú potrebné technické a ľudské kapacity na zabezpečenie dodržiavania colných postupov a pravidiel, zvážiť získanie určitých colných povolení a registrácií a informovať sa na finančnej správe ohľadom ďalších predbežných krokov, ktoré budú musieť podniknúť v závislosti od svojej podnikateľskej aktivity.

V prípade tvrdého brexitu, teda odchodu Veľkej Británie z Európskej únie bez dohody, budú totiž colné orgány uplatňovať všetky pravidlá a formality súvisiace s obchodom medzi Európskou úniou a tretími krajinami aj pri tovare, ktoré sa dováža z alebo vyváža do Veľkej Británie.

 

"Budú sa teda uplatňovať colné formality, podávať colné vyhlásenia, na tovar vstupujúci do EÚ zo Spojeného kráľovstva sa budú uplatňovať clá a podobne," informuje finančná správa.

 

Podniky, ktorých súčasťou obchodného reťazca je aj Spojené kráľovstvo, tak budú musieť zaregistrovať spoločnosť na finančnej správe, aby mohli obchodovať s krajinami mimo únie.

 

img


Vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie bude mať podľa finančnej správy vplyv na občanov, podnikateľské subjekty a správne orgány tak vo Veľkej Británii, ako aj v Európskej únii.

 

Zmeny sa budú týkať nových kontrol na vonkajších hraniciach Európskej únie, platnosti licencií, osvedčení a povolení vydaných Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska, či nových podmienok pre prenos údajov.

 

"Finančná správa preto vyzýva podnikateľské subjekty obchodujúce prevažne v rámci vnútorného trhu Európskej únie, aby zanalyzovali možné dopady brexitu na svoje obchodné aktivity," dodáva správa daní a ciel.

Finančná správa sa na základe vládneho uznesenia stala jedným z koordinátorov informovania podnikateľov o brexite. Všetky potrebné informácie preto zosumarizovala na samostatnej podstránke na portáli finančnej správy a posilnila tiež služby call centra.

 

Finančná správa zároveň upriamuje pozornosť na príručku Európskej komisie o clách pre podniky, ktorá obsahuje kompletný jednoduchý kontrolný zoznam krokov, poskytujúci prehľad o opatreniach, ktoré musia podnikateľské subjekty prijať čo najskôr, aby boli pripravené na brexit.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies