DasCoin: Sofistikovaný MLM na okrádanie ľudí

NETKY.SK • 22 Február 2019, 17:15 • 2 min
DasCoin: Sofistikovaný MLM na okrádanie ľudí

BRATISLAVA – O projekte DasCoin sme už písali niekoľkokrát, ale stále existujú ľudia, ktorí sa snažia nalákať iných sľubmi o rýchlom zárobku. Faktom však je, že DasCoin obral tisíce ľudí o úspory.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ľudia, ktorí sú v pozadí tohto projektu, spôsobili na Slovensku a v Čechách veľké škody. Tvorcovia DasCoinu čelia v Poľsku vyšetrovaniu a spoločnosti NetLeaders (dnes už premenovanej na Excelz) zabavili 11,5 milióna dolárov. V našich končinách sa však zatiaľ nič podobné nedeje a skupina podvodníkov naďalej sa stále snaží lákať ľudí na investície do DasCoin cyklov.

 

DasCoin: Podozrivý projekt sa šíri aj na Slovensku

 

img

 

Krypto podvody

 

Kryptomeny nie sú regulované ešte v mnohých štátoch sveta, čo vytvára obrovský priestor na rôzne podvody a machinácie. Počas uplynulých rokov bolo spustených mnoho podvodných projektov, ktoré od investorov vytiahli milióny dolárov. Je však pravdou, že ľudia vidinou ľahko zarobených peňazí strácajú triezvy úsudok a chcú veriť bájkam o zlatom poklade.

 

Vo svete kryptomien vznikali a stále vznikajú nové projekty takmer každý deň a je veľmi náročné rozoznať podvod od seriózneho projektu. Existujú dokonca názory, že aj projekty ako Bitcoin, Ethereum či Ripple sú len nafúknutými bublinami a v konečnom dôsledku podvodmi. Pritom tieto projekty sú tu už dlhé roky a patria medzi najväčšie a najsilnejšie. Ako má potom obyčajný človek rozoznať kvalitný projekt od podvodu, keď sa jedná o začínajúci projekt alternatívnej digitálnej meny?

 

img

 

Poškodil DasCoin ostatné kryptomeny?

 

Pravdou je, že je to takmer nemožné. Každý jeden investor by mal zvážiť svoju investíciu do sféry, ktorej vôbec nerozumie (alebo len minimálne) a určite by si mal nechať poradiť od skúsených a overených odborníkov.

 

Projekt DasCoin bol vytvorený skupinou ľudí, ktorí v minulosti stáli za mega podvodom menom OneCoin. Podobnosť týchto projektov je obrovská, ale DasCoin je predsa len sofistikovanejšie pripravený. DasCoin je prezentovaný ako decentralizovaná platforma, na ktorej sú založené ďalšie projekty (podobne ako Ethereum). Všetky projekty na prvý pohľad vyzerajú veľmi dobre, vedú ich ľudia s históriou v rešpektovaných firmách (aspoň to tvrdia), ale cieľom je nalákať čo najviac ľudí.

 

Podvod menom DasCoin sa rozšíril ako mor najmä vďaka mimoriadne efektívnym marketingovým technikám, v dôsledku čoho tisíce ľudí prišli o svoje úspory. To je primárny dopad tohto podvodu, avšak sekundárny môže byť nemenej negatívny – títo ľudia a ich blízki si už nikdy nekúpia žiadnu kryptomenu a budú voči tejto technológii skeptickí. Práve takéto podvodné schémy totiž odďaľujú masovú adopciu digitálnych peňazí.

 

DasCoin: Ako investori prichádzajú o ilúzie

 

img

 

DasCoin vs. OneCoin

 

Podobnosť týchto projektov samozrejme nie je náhodná. Na prvý pohľad sa tvária ako vylepšené verzie Bitcoinu, ale v modernejšom prevedení. Investori však vidinou rýchleho zisku prehliadali jeden podozrivý fakt hneď od začiatku – systém nadobúdania DasCoinu bol pomocou Multi Level Marketingu (MLM). Do tejto štruktúry teda mohol vstúpiť každý, stačilo len investovať do cyklov, ktoré v určitom čase budú emitovať coiny. Práve tu mali ľudia spozornieť, predsa takéto schémy tu boli už v minulosti mnohokrát a nikdy nedopadli dobre (BMG, Horizont, Kairos atď.)

 

Rozumní a pozorní investori od začiatku upozorňovali na podozirvý systém a označovali ho za ďalší podvod. Ani v jednom prípade (OneCoin, DasCoin) ich však väčšina ziskuchtivých ľudí nepočúvala. Pomocou prednášok a psychologickej manipulácie si oba projekty našli mnoho investorov, ktorí odmietali akúkoľvek kritiku a šírili tento podvod ďalej, až kým nebolo neskoro.

 

img

 

Multi Level Marketing

 

Ten kto vymyslel systém MLM bol minimálne génius, keďže sa jedná o mimoriadne efektívny nástroj, ako šíriť povedomie o novom produkte či projekte. Práve vďaka svojej efektivite ho však začali využívať najmä všelijakí podvodníci. Počiatočné Mlm schémy boli veľmi jednoduché a označovali sa ako pyramídové hry – investuj do nášho projektu a hľadaj ďalších ľudí, ktorí tiež investujú a na nich budeš zarábať aj ty.

 

Súčasné modely MLM alebo Ponziho schémy sú mimoriadne prepracované a sofistikované, niektoré sa dokonca plánujú na niekoľko rokov. Vo svete kryptomien sa MLM takmer vždy spájal s podvodom, takže naše odporúčanie je jasné – vyhýbajte sa mu , nech znie akokoľvek dobre.

 

img

 

Ako je na tom DasCoin dnes?

 

Aká je situácia okolo DasCoinu a jeho tvorcov dnes? V prvom rade musíme spomenúť skutočnosť, že spoločnosť NetLeaders, ktorá stojí za celým projektom a pôvodne sa volala CoinLeaders, sa 1.decembra 2018 premenovala na Excelz.

 

V novembri sa v Dubaji uskutočnila prednáška o DasCoine, ale nepadlo tam ani slovo o pripravovanej zmene názvu spoločnosti. Ide tak pravdepodobne o pokus znížiť dopad negatívnej reklamy, ktorú tomuto projektu robí veľké policajné vyšetrovanie v Poľsku.

 

Zmena sa udiala aj pri spracovávaní DasCoin transakcií. NetLeaders je kvôli vyšetrovaniu v Poľsku už mimo hry a štafetu prebrala spoločnosť Corbilex Services Ltd.

 

Máte skúsenosti s týmto projektom alebo ste dokonca jedným z oklamaných investorov? Napíšte nám na redakcia@netky.sk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies