Spojené štáty si pripomínajú drámu teroristických útokov z 11. septembra 2001

NETKY.SK • 12 September 2011, 15:15 • 2 min
Spojené štáty si pripomínajú drámu teroristických útokov z 11. septembra 2001

Spojené štáty si pripomínajú drámu teroristických útokov z 11. septembra 2001

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama a bývalý prezident George W. Bush sa dnes v New Yorku zúčastnili na spomienkovom akte pri príležitosti desiateho výročia teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001.
      Takmer trom tisíckam obetí venovali prítomní opakovane minútu ticha a Obama prečítal 46. žalm z Biblie. Bush citoval z listu z obdobia občianskej vojny v USA. Vtedajší americký prezident Abraham Lincoln ho v roku 1864 napísal matke, ktorá stratila päť synov.
      Pietnu atmosféru zvýraznili smútočné tóny, o ktoré sa postaral violončelista Yo Yo Ma. Za zvukov hudby prichádzali na Ground Zero príbuzní obetí. Počas ceremónie prečítali mená všetkých takmer 3000 ľudí, ktorí zahynuli počas útokov.
      Pamätné miesto na pretvorenom Ground Zero otvoria verejnosti v pondelok. Nachádza sa v blízkosti mrakodrapov s kanceláriami, ako aj dopravného a kultúrneho centra, ktoré sú vo výstavbe.
      Mrakodrap One World Trade Center, ktorý bude charakteristickým symbolom miesta, rastie rýchlo. Po dokončení má byť najvyššou budovou v Spojených štátoch.
      Príbuzní obetí sa zhromaždili pred pódiom, na ktorom boli Obama s manželkou Michelle a Bush s bývalou prvou dámou Laurou. Spomienkový akt viedol starosta New Yorku Michael Bloomberg.
      Miesto tragédie sa úplne líšilo od predchádzajúcich spomienkových aktov na 11. september. Kde kedysi stáli niekdajšie "dvojičky", vznikli dva umelo vytvorené vodopády. Desiatky nasadených dubov bojovali o slnečný svit s okolitými mrakodrapmi.
      Výročie oživilo spomienky na septembrové ráno, keď teroristi s unesenými lietadlami vrazili do mrakodrapov Svetového obchodného centra (WTC) a do Pentagónu, a štvrté lietadlo havarovalo na poli v odľahlej časti Pensylvánie.
      Pri príležitosti výročia sú vo svete a po celých Spojených štátoch plánované spomienkové akty za obete. V USA boli v najväčších mestách pripravené zhromaždenia v katedrálach, v malých mestách kládli ľudia ruže pred hasičské stanice.
Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies