Počet obetí útoku na polovojenskú políciu v Kašmíre stúpol na 44

NETKY.SK • 14 Február 2019, 22:37 • 2 min
Počet obetí útoku na polovojenskú políciu v Kašmíre stúpol na 44

NAÍ DILLÍ - Na 44 sa zvýšil počet obetí útoku samovražedného atentátnika, ktorý vo štvrtok v indickej časti Kašmíru narazil autom plným výbušnín do autobusu vezúceho príslušníkov indickej polovojenskej polície.

slovakia

left justify in out

Ide o najsmrtiacejší útok na bezpečnostné sily v tomto spornom regióne za posledné desaťročia a zvýšil napätie medzi Indiou jej úhlavným nepriateľom — Pakistanom, informovala agentúra Reuters.

 

Výbuch auta s výbušninami zasiahol konvoj vozidiel s príslušníkmi Centrálnych rezervných policajných síl (CRPF) približne 20 kilometrov juhovýchodne od kašmírskeho hlavného mesta Šrínagar. Desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia. K útoku sa prihlásila islamistická skupina Džaiše Mohammad sídliaca s Pakistane.

 

 

CRPF sú polovojenská organizácia, ktorá spolupracuje s indickou armádou na potlačení 30 rokov trvajúceho povstania v Kašmíre.

 

"Požadujeme, aby Pakistan prestal podporovať teroristov a teroristické skupiny pôsobiace z jeho územia a odstránil infraštruktúru prevádzkovanú teroristickými skupinami, ktorých cieľom je podnikať útoky v iných krajinách," uviedlo niekoľko hodín po útoku indické ministerstvo zahraničných vecí.

 

Pakistanská vláda sa k útoku bezprostredne nevyjadrila. Podľa agentúry Reuters však odmieta obvinenia, že poskytuje materiálnu pomoc militantom, ktorí bojujú proti indickej vláde vo väčšinovo moslimskom Kašmíre. Tvrdí, že obyvateľom Kašmíru poskytuje len morálnu a diplomatickú podporu v rámci ich boja za sebaurčenie.

 

 

India má podľa odhadov v Kašmíre 500.000 vojakov. Himalájsky región je rozdelený medzi Indiu a Pakistan od roku 1947, keď obe krajiny v získali nezávislosť od Británie.

 

Islamabad i Naí Dillí si nárokujú celý Kašmír, v ktorého indickej časti bojujú povstalci od roku 1989 za nezávislosť alebo pripojenie k Pakistanu. Povstanie si už vyžiadalo desaťtisíce životov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies