Naozaj zamŕzajú Niagarské vodopády?

NETKY.SK • 31 Január 2019, 17:08 • 2 min
Naozaj zamŕzajú Niagarské vodopády?

NEW YORK - Je to úžasný pohľad: Niagarské vodopády, najznámejšie vodopády na svete, zjavne zamrzli. Mrazy, ktoré priniesli týždne chrípky a zimy pod kožou. Ale sú Niagary skutočne zamrznuté? Nie. Tu je stručné vysvetlenie toho, čo sa skutočne stane, keď sa zdá, že mohutná rieka Niagarskych vodopádov tvorí kryštalickú kaskádu.

slovakia

left justify in out

Mrazivé počasie v západnom štáte New York a v dolnom Ontáriu zmrazilo obrovské úseky americkej strany Niagarských vodopádov, známe ako americké vodopády, a kanadská strana známa pod názvom Horseshoe Falls kvôli svojmu tvaru.

 

Ale voda nikdy v skutočnosti neprestáva tiecť. Nie je to žiadna náhoda: rieka Niagara je dôležitým zdrojom vodnej energie, takže dlhý ľadový výložník z ocele zachytáva všetky ľadovce, zatiaľ čo rezačky ľadu pracujú nepretržite, aby sa zabránilo tomu, aby sa vodopády "zasekli".

Ak je dostatočne dlho dostatočne chladno, tvorí sa pozdĺž rieky ľadový mostík, ktorý spája USA a Kanadu. Denní výletníci si užili sánkovanie a pitie na ľadovom moste až do roku 1912, keď zomreli traja ľudia - kanadský pár, ktorý uviazol na kúsku ľadu s americkým teenagerom, ktorý sa ich pokúsil zachrániť.

 

Ich príbeh je predmetom on-line grafického románu "Hecock", ktorý je venovaný clevelandskému teenagerovi, ktorý zomrel. 

Chôdza kdekoľvek na ľade bola odvtedy prísne zakázaná. 

Výnimkou boli kanadskí ľadoví lezci, Will Gadd, 47 rokov a Sarah Hueniken, 34, ktorá sa stala prvou, kto liezol 9-metrovou časťou Horseshoe Falls.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies