VIDEO Európske mesto kultúry 2019 víta návštevníkov skulptúrami Salvadora Dalího

NETKY.SK • 29 Január 2019, 07:20 • 2 min
VIDEO Európske mesto kultúry 2019 víta návštevníkov skulptúrami Salvadora Dalího

Mesto Matera kedysi zabudnuté, s rozsiahlou panorámou skalných obydlí a biblickou scenériou. Dnes je mesto ukážkou ľudskej túžby zachovať, obnoviť a rozvíjať to, čo nám predkovia zanechali. Paradox medzi tým prehistorickým a moderným je bravúrne vyjadrený skulptúrami Salvadora Dalího po celom meste.

slovakia

left justify in out

Matera je mesto dvoch svetov. Prehistorická časť mesta Civita a Sassi s úzkymi uličkami, s obydliami vydlabanými v skale, so schodmi stúpajúcimi prudkým svahom až do neba, ale aj s palácmi pristavanými k prehistorickým jaskyniam, vás prenesie do úplne inej doby.

 

Príjemným prekvapením je potom premena rozsiahleho jaskynného komplexu s prístavbami na štýlové ubytovacie priestory a la "Tisíc a jedna noc" s rímskymi kúpeľmi a očarujúcim výhľadom na mesto.

 

Modernejšia časť mesta je ukážkou rôznych architektonických slohov. Bulváre lemujú paláce, neminiete pešiu zónu s kaviarňami, keramickými dielňami a galériami. Miesto si našlo aj trhovisko, kde možno nájsť najrôznejšie orechy, a ak chcete menej ako kilo, tak dostanete rovnako hrsť navyše.

 

Matera je nositeľom niekoľkých prvenstiev. Je to jedno z najstarších nepretržite obývaných miest vo svete po dobu niekoľkých tisícročí. Ako prvé mesto v Taliansku sa vzbúrilo koncom vojny proti nemeckej okupácii. A dnes patrí medzi najrýchlejšie rastúce mestá v južnom Taliansku.

 

Obnovu mesta možno datovať od polovice minulého storočia. Carlo Levi, taliansko-židovský maliar, spisovateľ a lekár, bol v 40. rokoch v tejto oblasti internovaný. Na výnimočnosť a zároveň chudobu upozornil po roku 1945 knihou "Kristus sa zastavil v Eboli", ktorá sa stala bestsellerom a prinútila taliansku vládu začať sa o schátranú oblasť zaujímať.

 

Do mesta Matera sa nahrnuli umelci z celého sveta a niektorí dokonca obsadili opustené vápencové lomy. Antonio Paradiso obsadil lom - jeho kovové skulptúry vyžadujú priestor. Pred konštrukciou predstavujúcou "Poslednú večeru" zo zvyšku kovových nosníkov z Dvojičiek v New Yorku sa vám zastaví dych. Symbol ľudského umu zničený barbarstvom.

 

Výstava diel Salvadora Dalího v Matere sa obmedzila iba na skulptúry. Zmenšeniny sôch (rad svojich sôch zmenšil pod heslom - Dalí do každej rodiny) sú umiestnené v jaskynnej galérii na promenáde.

 

Dalího surrealizmus lahodí oku, aj keď si vyžaduje veľkú predstavivosť a fantáziu. Veľké sochy sú vystavené na námestiach a promenádach - Slon na tenkých nohách, roztekajúce sa hodiny a ďalšie. Symbolizujú relativitu času - všetko sa nakoniec mení a zmení.

 

A ak niekedy uvidíte film "Evanjelium sv. Matúša" od Piera Paola Pasoliniho, tak ste v Matere. Tu sa totiž natočilo cez štyridsať historických filmov, najčastejšie z biblického obdobia.

 

Na hlavné oslavy európskeho mesta kultúry 2019 sú pozvaní všetci prezidenti európskych štátov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies