Afganský prezident vyzval Taliban, aby sa vážne zapojil do rokovaní s Kábulom

NETKY.SK • 28 Január 2019, 12:32 • 2 min
Afganský prezident vyzval Taliban, aby sa vážne zapojil do rokovaní s Kábulom

KÁBUL - Afganský prezident Ašraf Ghaní vyzval v pondelok tamojšie fundamentalistické hnutie Taliban, aby vážne vstúpilo do rokovaní s vládou v Kábule. Ghaní to povedal v prejave zo svojho prezidentského paláca v Kábule, ktorý vysielala štátna televízia.

slovakia

left justify in out

Afganská vláda sa už prv sťažovala, že ju z rokovaní medzi USA a Talibanom vylúčili. Taktiež varovala, že akákoľvek dohoda bude vyžadovať súhlas Kábulu. Taliban pritom priame rokovania s Ghaního vládou odmieta, pretože tamojších politikov označuje za bábky.

 

img

 

Ghaního kancelária pritom iba niekoľko hodín pred televíznym prejavom prezidenta zverejnila stanovisko, podľa ktorého vyjednávač Khalilzad uisťuje, že cieľom rokovaní v Katare zostáva spôsob, ako sprostredkovať mierové rokovania medzi militantmi a Kábulom.

 

"Chceme mier, chceme ho rýchlo, ale chceme mať plán. Nesmieme zabúdať, že obeťou tejto vojny sú Afganci."

 

Prezident to povedal po tom, ako sa cez víkend skončili rozhovory zástupcov Talibanu s osobitným vyslancom USA pre afganský mierový proces Zalmayom Khalilzadom v Katare. Cieľom rokovaní je nájsť riešenie 17 rokov trvajúcej vojny v Afganistane.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Taliban kamerası üstlerine yapılan bombardımanı çekiyor • Afgan Ordusu, hükümetin emriyle hava üssünden çekildikten sonra taliban ve halktan kimseler üssü işgal etti. Bunun üzerine yapılan hava saldırısında 20 veya daha fazla insan öldü • Afghan forces abandoned a large base in Ghormach, Faryab province after the Govt decided to relocate administrative affairs to the provincial capital thus leaving the control of the district to Taliban. After the withdrawal of ANSF, locals and Taliban fighters entered the base. An airstrike inflicted at least 20 casualties to both Taliban & civilians while they were roaming around the base • • #taliban #afghanistan #war #afghanistanwar #afganistan #savaş #airstrike #havasaldırısı #bomba #f16 #alqaide #alnusra #faryab #kandahar

Príspevok, ktorý zdieľa Savaş, Haber & Fazlası (@operasyon.var),

 

Khalilzad pricestoval do Afganistanu v nedeľu večer po šiestich dňoch vyjednávaní zástupcov Talibanu a USA v Dauhe, kde sa podľa agentúry Reuters podarilo dosiahnuť zhodu na predbežnom návrhu mierovej dohody. Ďalšie kolo rozhovorov medzi zástupcami sa predbežne uskutoční 25. februára. 

 

img

Zalmay Khalilzad, vyslanec USA pre afganský mierový proces



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies