Tajomné pohorie, z ktorého mrazí: Čo vlastne vieme o záhadách z Tribeča?

NETKY.SK • 23 Január 2019, 11:00 • 2 min
Tajomné pohorie, z ktorého mrazí: Čo vlastne vieme o záhadách z Tribeča?

Tribečské vrchy sú poznačené množstvom nevysvetlených prípadov, je to ale reálny priestor na špekulácie?

slovakia

left justify in out

O pohorí Tribeč ste zrejme už počuli. Na jeho popularizácii sa okrem iného podieľa aj film Trhlina, ktorý momentálne prichádza do kín. Pohorie sa rozprestiera v takzvanom slovenskom „bermudskom trojuholníku“, ktorého vrcholy tvoria mestá Nitra, Zlaté Moravce a Partizánske. Lesy v ich okolí sú plné rôznych tradičných i menej tradičných prírodných útvarov, ale aj pozostatkov stredovekých hradov, domov a baníckych šácht. Do povedomia ľudí sa však dostáva niečím iným. Nevysvetlenými zmiznutiami ľudí.

 

O viacerých incidentoch v súvislosti s pohorím Tribeč sa toho popísalo už veľa. A všade tam, kde nemáme jasné fakty vzniká priestor na špekulácie. Zhrňme si ale reálne záznamy, ktoré v súvislosti s touto témou máme k dispozícii.

 

img

 

Prvou „obeťou“ tribečských lesov sa stal v roku 1929 miestny horár Štefan Samšal. Jedného dňa sa vydal na pravidelnú kontrolu rajónu, z ktorej sa už nevrátil. Jeho zmiznutie si ľudia nevedeli vysvetliť, pretože oblasť poznal naozaj dokonale a do dnešných dní sa nenašla ani jediná stopa, akú by bolo určite možné objaviť, pokiaľ by ho napadlo nejaké divé zviera.

 

Rok na to sa podobným spôsobom stratila mladá študentka, ktorá si cez les chcela skrátiť cestu za rodinou. Nemenej sa skloňuje aj meno Waltera Fischera, pracovníka z Baťovho závodu v Partizánskom. Ten sa v roku 1939 vydal na výlet k Čiernemu hradu a odvtedy o ňom nikto nepočul. Pátrali po ňom 3 mesiace až sa objavil v blízkosti Zlatých Moraviec v bezvedomí s rozsiahlymi popáleninami na tele. Žiaľ, následne skončil na psychiatrii.

 

Posledný prípad sa datuje do roku 2012, kedy sa Jaroslav Buránsky zo Žiran vydal na huby a odvtedy ho niet. Podobných prípadov je v policajných záznamoch viac. Mnohé, najmä tie staršie, sú však neúplné a nezrozumiteľné. Ak by ste sa opýtali na názor obyvateľov z okolia pohoria, veľa informácii by ste zrejme nezískali. Neradi sa totiž na túto tému vyjadrujú. Spomínajú sa však aj zvláštne zvuky či záblesky.

 

img

 

Ako by sa teda dali tieto prípady racionálne vysvetliť? O Tribeči je známe aj to, že sa na viacerých miestach nachádzajú mäkké prepadliská, kde sa vraj v minulosti prepadli robotníci aj s volmi. Podobný osud teda mohol postretnúť aj tých, ktorí doposiaľ v pohorí zmizli. Mohla ich „pohltiť“ zem alebo nešťastne spadli do jednej z početných skalných trhlín, preto sa ich pozostatky nikdy nenašli. A všetky ostatné „legendy“ už dopĺňa len senzáciechtivá myseľ človeka. Alebo je to predsa len inak?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies