VIDEO: Americký prezident Donald Trump vyjadruje svoj názor na angažovanie sa na Blízkom východe

NETKY.SK • 21 Január 2019, 17:23 • 2 min
VIDEO: Americký prezident Donald Trump vyjadruje svoj názor na angažovanie sa na Blízkom východe

BRATISLAVA – Americký prezident sa vyjadruje v interview vo svetle, ktoré možno mnohých z vás zaskočí. Ako prezident USA opisuje americké konanie v Sýrii či Afganistane veľmi kriticky. Okrem toho sa vyjadruje aj na adresu Ruska a jeho pretrvávajúce angažovanie sa na Blízkom východe.

slovakia

left justify in out

Trump si želá, aby americká armáda bola tou najlepšou na svete. Podľa jeho slov je v súčasnosti technologicky najvyspelejšia a preto majú Spojené štáty oproti iným krajinám veľkú výhodu.

 

img

 

Neskôr sa však zmenila téma na Sýriu a prezident Trump to povedal na rovinu. Pokiaľ by vojská Spojených štátov ostali ešte v Sýrii, krajinu by to zruinovalo. Navyše ešte uviedol príklad invázie Ruska do Afganistanu a spomenul ekonomický kolaps krajiny, ktorý nastal práve z toho dôvodu, že Rusko naďalej v Afganistane pretrvávalo.

 

Na margo toho teda poznačil: „Každý, kto sa kedy dotkol Blízkeho východu tam aj nakoniec uviazol.“

 

 

„Čo sa týka Iraku či Líbye, Amerika tam len spravila neporiadok. Jasne je to vidieť,“ podotkol prezident USA.

 

Podľa Trumpa by dokonca bol Blízky východ na tom lepšie, keby pri moci ostali Saddám, Kaddáfí a Assad. Veď ISIS, najväčšia teroristická organizácia v súčasnosti, vznikla vlastne z pozostatkov síl, ktoré Američania v oblasti Blízkeho východu potlačili. Do Líbye prišlo USA s cieľom vytvoriť demokratické zriadenie. Do dnešného dňa nikto ani netuší, čo vlastne Líbya z politického hľadiska predstavuje, pretože na papieri je to demokratický štát s novou vlajkou, ale v praxi to tak nie je.

 

img

 

V rozhovore ďalej víta, že Rusko sa snaží proti ISIS bojovať a bombarduje ich. Je to v celku aj logické, keďže Putin si neželá, aby vplyv tejto teroristickej organizácie neprerástol nedajbože aj do jeho krajiny. Americký prezident si jednoducho neželá vidieť USA na kolenách.

Ako sám podotýka, utratili 2 bil. USD v Iraku, takmer 1 bil. USD v Afganistane. Rusko, teda myslené ako Sovietsky zväz, vyčerpal svoje ekonomické zdroje a padol práve na tom, že sa napriek bankrotu v Afganistane stále angažoval.

 

img

 

Problém USA je však v tom, že pomáhajú ľuďom, o ktorých nič nevedia. Nevedia, kto sú. A preto sa naskytuje otázka, či by nemohli byť dokonca horší ako sám Assad a jeho politika. Pretože tá možnosť tu je. Keby sa teda Američania v konflikte v Sýrii neangažovali, Assad by sa pravdepodobne nedostal do problémov a migrácia by vôbec nemusela prerásť do takých rozmerov.

 

"Viem ako to dopadne s Putinom v Sýrii. Bude utrácať veľa peňazí na boje, ktorými sa nič nevyrieši. Bude si priať, aby odtiaľ mohol odísť.

Každý, kto sa kedy angažoval na Blízkom východe nezískal nič, len problémy," poznamenal na záver Trump.

 

Nižšie ponúkame aj celý rozhovor s americkým prezidentom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies