Prezidentské voľby 2019: Zuzana Čaputová

NETKY.SK • 14 Január 2019, 23:25 • 2 min
Prezidentské voľby 2019: Zuzana Čaputová

BRATISLAVA-Právnička a aktivistka bojujúca proti skládke v Pezinku a podpredsedníčka Progresívneho kandiduje na post hlavy štátu.

slovakia

left justify in out

Mgr. Zuzana Čaputová, rodená Strapáková sa narodila 21. júna 1973 v Bratislave, kde vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského.

 

Vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, ktorú ukončila v roku 1996. Počas štúdia a po jeho skončení pracovala v miestnej samospráve v Pezinku, najprv ako asistentka na právnom oddelení, neskôr ako zástupkyňa prednostu mestského úradu. Neskôr pôsobila v neziskovom sektore, kde sa venovala verejnej správe a problematike týraných a zneužívaných detí.

 

V súčasnosti žije v Pezinku, pracuje v súkromnej advokátskej kancelárii.

Je autorkou a spoluautorkou viacerých publikácii a členkou celosvetovej siete environmentálnych právnikov ELAW (Environmental Law Alliance Worldwide).

 

Politicky je aktívna, ako podpredsedníčka Progresívneho Slovenska. Čaputová ohlásila prezidentskú kandidatúru 29. mája 2018 a kandidovať bude ako občianska kandidátka. Čaputová dhoročne pôsobila v neziskovom sektore ako spolupracovníčka občianskeho združenia VIA IURIS, ktoré sa venuje posilňovaniu právneho štátu a presadzovaniu spravodlivosti vo vybraných oblastiach práva.img

 

V roku 2016 bola, ako právnička občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta, usilujúcej sa o uzavretie skládky odpadov v Pezinku, ocenená udelením prestížnej Goldmanovej environmentálnej ceny. Problematike pezinskej skládky sa venovala 14 rokov. 

 

V septembri 2017 oznámila odchod z tímu VIA IURIS a pokračovanie v advokátskej praxi.

V decembri 2017 oznámila vstup do vznikajúcej politickej strany Progresívne Slovensko a v januári 2018 bola na jej ustanovujúcom sneme zvolená za podpredsedníčku.img

 

Ako dôvod prečo sa rozhodla kandidovať uviedla:"Celý život som bojovala proti neprávosti a arogancii mocných. Pred 10 rokmi sme sa im úspešne postavili v kauze Pezinskej skládky, no pri mnohých ďalších kauzách som pochopila, že dobro na Slovensku zvíťazí, len ak sa spoja slušní a dobrí ľudia, ktorých je v našej krajine stále viac." 

 

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies