Prezidentské voľby 2019: Všetko,čo potrebujete vedieť

NETKY.SK • 14 Január 2019, 17:18 • 2 min
Prezidentské voľby 2019: Všetko,čo potrebujete vedieť

BRATISLAVA-Prezidentské voľby sa budú konať na jar 16. marca 2019 a prípadné druhé kolo 30. marca 2019.

slovakia

left justify in out

16. marca  2019 si Slováci budú znova voliť hlavu štátu.O tom, kto zasadne do prezidentského kresla, rozhodnú v priamej voľbe občania, ktorý v deň hlasovania dosiahli 18 rokov. Voľby sú dvojkolové. Funkčné obdobie prezidenta je päť rokov. 

Slovensko volí prezidenta v priamych voľbách tajným hlasovaním od roku 1999. 

 

Ustanovenie volieb:

 

Spôsob voľby prezidenta je upravený predovšetkým v Ústave SR, v článkoch 101 až 107 a v Zákone 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Voľbu musí vyhlásiť predseda NR SR najneskôr 55 dní pred dňom jej konania.

Prezident je volený v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Právo voliť prezidenta majú občania, ktorí majú právo voliť do NR SR. Kandidáta na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov NR SR alebo aspoň 15 000 občanov, na základe petície. Návrh sa musí odovzdať predsedovi NR SR najneskôr 21 dní od vyhlásenia volieb. 

 

Za prezidenta môže byť zvolený každý občan, ktorý je voliteľný do NR SR a v deň voľby dosiahol vek 40 rokov.

img

 

Na zvolenie je nutný zisk nadpolovičnej väčšiny platných hlasov oprávnených voličov. Ak ani jeden kandidát nezíska v prvom kole potrebnú väčšinu, koná sa do 14 dní druhé kolo volieb. Do druhého kola postupujú dvaja kandidáti, ktorí získali v prvom kole najvyšší počet hlasov.

 

Súčasný prezident Andrej Kiska 15. mája 2018 oznámil, že v nasledujúcich prezidentských voľbách nebude kandidovať.

img

Vtedajší premiér Robert Fico v decembri 2017 oznámil, že nebude kandidovať. „Na zdravie svojho syna vyhlasujem, že nebudem kandidovať na prezidenta,“ vyhlásil.Prezidentskú kandidatúru odmieta aj Iveta Radičová.Koncom júla 2018 Pál Csáky oznámil, že sa o kandidatúru nebude uchádzať.

 

Oficiálna volebná kampaň sa má začať 15 dní pred voľbami a končí sa 48 hodín pred začiatkom voľby.Neoficiálne však kandidáti boli aktívni už niekoľko mesiacov pred voľbami.

 

Na prezidentské voľby prispeje zo svojho rozpočtu Ministerstvo vnútra a Štatistický úrad.

 

Marcové prezidentské voľby by mali stáť viac ako 12,7 milióna eur. Z rozpočtu ministerstva vnútra na ne pôjde 11 266 873 eur, z rozpočtu Štatistického úradu (ŠÚ) SR 1 494 750 eur. Vyplýva to z Návrhu organizačno-technického zabezpečenia volieb prezidenta SR v roku 2019.

 

„Uvedená výška finančných prostriedkov zahŕňa aj výdavky spojené s konaním sa druhého kola volieb prezidenta SR, ak v prvom kole volieb nedôjde k jeho zvoleniu,“ informuje v materiáli ministerstvo vnútra.

img

Peniaze rezortu vnútra pôjdu najmä na odmeny členov a zapisovateľov volebných komisií, na tlač hlasovacích lístkov, metodických a informačných materiálov a volebných tlačív.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies