Rusko dokončilo bariéru oddeľujúcu Krym od Ukrajiny

NETKY.SK • 28 December 2018, 12:37 • 2 min
Rusko dokončilo bariéru oddeľujúcu Krym od Ukrajiny

MOSKVA - Rusko dokončilo stavbu bariéry oddeľujúcej ním anektovaný Krymský polostrov od Ukrajiny. Oznámilo to v piatok Rádio Slobodná Európa s odvolaním sa na správy ruských médií.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiat kilometrov dlhá bariéra a priľahlá bezpečnostná zóna je vybavená poplašnými senzormi a kamerami. Oddeľuje Krym od zvyšku Ukrajiny, ktorej tento čiernomorský polostrov patril pred ruskou anexiou z roku 2014.

 

img

Zdroj: Pixabay 

 

Podľa vyhlásenia krymskej pobočky ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) boli na úseku Perekopskej šije dokončené "konštrukčné a technické komplexy". Majú zabrániť "sabotážnym aktivitám" a "pokusom zločineckých skupín o pašovanie zbraní, munície, tabaku, benzínu, drog" a ďalších komodít.

 

 

Predstavitelia FSB uviedli, že v rámci bariéry pozostávajúcej z viacerých typov oplotení nainštalovali niekoľko stoviek senzorov a monitorovacích zariadení. Na projekte sa pracovalo od roku 2015.

Rusko anektovalo dovtedy ukrajinský polostrov Krym v marci 2014 po zosadení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Ruskí vojaci bez insignií vtedy začali obsadzovať Krym a jeho obyvatelia sa následne vyslovili za pripojenie k Rusku v spornom referende, ktoré neuznal Kyjev ani Západ. Plebiscit označilo za nelegitímny najmenej 100 členských krajín OSN.

 

img

Zdroj: TASR

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies