Ropa už nie je tak žiadaná ako kedysi

NETKY.SK • 20 December 2018, 13:41 • 2 min
Ropa už nie je tak žiadaná ako kedysi

Čína - Spoločnosti naznačujú, že spotreba ropy v Číne, Indii a ďalších rozvíjajúcich sa ázijských ekonomikách, ktoré sú zdrojom dvoch tretín celosvetového rastu dopytu po rope, sa spomaľuje

slovakia

left justify in out

Ceny ropy klesli vo štvrtok o 4%, pričom medzinárodná referenčná hodnota, sa pohybujevna najnižšej úrovni za posledných 15 mesiacov. Závratný pokles cien ropy by sa mohol z veľkej časti pripísať nadbytku bridlicovej americkej ropy, znížením produkcie OPEC a veľkorysými výnimkami pre USA na iránsku ropu.

Niektorí analytici dokonca tvrdia, že "dopyt po rope v budúcom roku môže stúpať zatiaľ najpomalšie za 8 rokov."

 

"Vznikajú dohady, že spotreba ropy v Číne, Indii a ďalších ekonomikách rozvíjajúcich sa ázijských štátov, ktoré sú zdrojom 2/3 celosvetového dopytu po rope, sa spomaľuje a neistota v súvislosti s obchodom medzi USA a Čínou naďalej zhoršuje perspektívy do budúcnosti. Problémy v eurozóne, vrátane nedávnych protestov vo Francúzsku, by mohli tiež narušiť nákup ropy," tvrdia analytici.

 

"Aj samotné čísla dopytu po rope nám ukazujú, že sa blíži nová doba," informoval Eugene Lindell, senior analytik na trhu s ropou v poradenskej spoločnosti JBC Energy vo Viedni.

 

img

 

Pán Lindell nedávno znížil prognózu globálneho rastu dopytu po rope v buduúcom roku na 888 000 barelov denne, čo by bol najpomalší nárast od roku 2011. Od finančnej krízy sa dopyt každoročne zvýšil v priemere o 1,5 milióna barelov denne.

Priemyselná produkcia ropy v Číne sa minulý mesiac spomalila na najnižšiu úroveň od začiatku roka 2016 a rast maloobchodného predaja klesol na najnižšiu čiastku za posledných 15 rokov.

Čína tiež zvýšila úsilie nahradiť milióny benzínových taxíkov, autobusov a nákladných automobilov novými elektrickými modelmi. V Shenzhene, meste na juhu krajiny, budú mať dokonca všetky autobusy a taxíky elektrický pohon. Stať by sa tak malo do konca tohto roku.

V Indii, od ktorej sa očakáva, že predstihne Čínu ako krajinu s najväčším dopytom po rope, vnovembri klesol dopyt o 40 000 barelov denne, čo je o 1,8% menej oproti minulému roku.

Sila amerického dolára v posledných mesiacoch je ďalšou obavou pre dopyt. Meny rozvíjajúcich sa trhov, vrátane Indie, Turecka a Južnej Afriky, tento rok klesli, takže ceny stanovené v USD sú pre spomenuté krajiny drahšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies