Po otvorení odľahčovacieho kanála sa vody Mississippi valili ako vodopád

NETKY.SK • 16 Máj 2011, 07:08 • 2 min
Po otvorení odľahčovacieho kanála sa vody Mississippi valili ako vodopád

Po otvorení odľahčovacieho kanála sa vody Mississippi valili ako vodopád

slovakia

left justify in out

img

Voda rozvodnenej americkej rieky Mississippi sa vyvalila ako vodopád do odľahčovacieho kanála Morganza v Louisiane, ktorý ženisti americkej armády otvorili v sobotu - prvý raz za takmer štyri desaťročia.
      Po otvorení stavidiel ryby skákali, alebo ich vrhalo cez bielu penu - predtým suchá zem sa zmenila na rozbúrený vodný kanál, uviedla tlačová agentúra AP.
      Voda bude niekoľko dní prekonávať močiare oblasti Cajun. Ľudí i zvieratá vyženie na vyššie položené územie, zanechávajúc za sebou tri až šesť metrov vysokú vrstvu blata.
      Masy vody potečú asi 30 kilometrov na juh do povodia rieky Atchafalaya, odtiaľ sa poženú smerom k mestu Morgan City - známom ropným priemyslom a rybárstvom.
      Otvorenie odľahčovacieho kanála Morganza odklonilo vody Mississippi od miest Baton Rouge a New Orleans, ako aj od množstva rafinérií a chemických tovární pozdĺž dolného toku Mississippi.
      Odklonenie vôd od veľkých miest zmiernilo tlak na hrádze a znížilo možnosť zaplavenia New Orleansu, ktoré by mohlo oveľa horšie ako počas hurikánu Katrina.
      Odľahčovací kanál Morganza je súčasťou systému stavidiel a hrádzí, postavených po veľkej povodni v roku 1927. Zahynuli vtedy stovky ľudí, mnohí prišli o svoje domovy.
      Otvorením Morganzy sa prvý raz v rovnakom čase otvorili tri protipovodňové systémy na rieke Mississippi, čo ukazuje historický rozmer terajšej povodne.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies