Pomarančové maškrty

NETKY.SK • 3 December 2018, 09:00 • 2 min
Pomarančové maškrty

BRATISLAVA - Sezóna citrusov začala. I keď citróny a limetky sa v našich receptoch objavujú celoročne, pomaranče museli dozrieť do úplnej sladkosti a podmanivej arómy. Vybrali sme päť zaujímavých receptov, v ktorých pomaranč predstavuje základnú príchuť.

slovakia

left justify in out

Pomarančová torta

 

Suroviny:
Na cesto: 4 vajcia, 150 g práškového cukru, 200 g rastlinného tuku Hera, 1 vanilkový cukor, 50 g hladkej múky, kôra z jedného pomaranča, šťava z 2 pomarančov, 50 g mletých orechov, 1 ČL kypriaceho prášku, štipka soli
Na polevu: 100 g čokolády s vysokým obsahom kakaa, 50 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
Na ozdobu: plátky pomaranča

 

Postup:
V mise vyšľahajte žĺtky, cukor, Heru, vanilkový cukor, pomarančovú kôru a mleté orechy do peny. Zmes je potrebné veľmi dôkladne vyšľahať. Prisypte múku s kypriacim práškom a pomarančovú šťavu. Múky stačí naozaj iba 50 g. V ďalšej mise vyšľahajte z bielkov a štipky soli sneh. Sneh veľmi opatrne vmiešajte do cesta, ktoré nalejte do formy s priemerom 24 cm vyloženej papierom na pečenie.Tortu pečte v predhriatej rúre cca 40 minút na 160 °C. Po upečení nechajte tortu vychladnúť a polejte ju čokoládovou polevou, ktorú si pripravíte tak, že rozpustíte čokoládu a Heru. Nakoniec môžete ozdobiť plátkami pomaranča. Torta je ľahká a veľmi nadýchaná.

 

img


Pomarančové guľky
 

Suroviny:

ovsené vločky, orechy akékoľvek, ja som použila vlaššské, kokosové chipsy (pomleté) alebo strúhaný kokos, karob resp. kakao, psylium fantastická potravina, na trávenie, vystiela črevá, kokosový olej roztopený, ďatlový sirup resp. med, mak

Postup:
Všetky ingrediencie si spolu vymixujeme dohladka. Keď bude hmota kompaktná, pridáme pár kvapiek pomarančovej šťavy. Vytvarujeme guľky a dáme na chvíľu do chladničky. Keď už budú guličky hotové, poriadne ich ešte celé zakvapkneme pomarančovou šťavou. Ak máte chuť na kvapku alkoholu, kľudne do zmesi pridajte. Veľmi sa hodí likér cointreau. Sú fantastické a rýchle. Určené na rýchly konzum. Max 2-3 dni a držať v chlade.

 

img

 

Pomarančová bábovka

 

Suroviny:

200 g zmäknutého masla, 170 g cukru, 3 vajcia, štipka soli, 180 g múky, 8 PL pomarančovej šťavy, 3 PL citrónovej šťavy, 1 ČL prášku do pečiva, po lyžičke strúhanej citrónovej a pomarančovej kôry, strúhanka na vysypanie formy, 120 g práškového cukru, 30 g kandizovanej pomarančovej kôry

Postup:
Maslo, cukor, a soľ vymiešame do peny, spojíme s vajíčkami. Primiešame citrónovú a pomarančovú kôru a 2 lyžice citrónovej šťavy. Prášok do pečiva zmiešame s múkou a spojíme so 7 lyžicami pomarančovej šťavy. Formu si vymastíme a vysypeme strúhankou, naplníme ju cestom. Pečieme v stredne vyhriatej rúry (asi 45 minút). Po upečení necháme približne 10 minút vychladnúť. Pripravíme si polevu: cukor zmiešame s lyžicou citrónovej a pomarančovej šťavy. Koláč preložíme na mriežku a ešte teplý polejeme polevou. Zdobíme kúskami kandizovanej pomarančovej kôry. 

 

img


Pomarančovo-kokosové crinkles

 

Suroviny:

150 g cukor kryštálový, 240 g hladká múka,  90 g kokos,  1/2 balenia kypriaci prášok, 2 ks vajce, 60 g (mäkké) maslo, pomarančová kôra - z 1 kusu väčšieho pomaranča, pomarančová šťava - z 1/2 pomaranča, práškový cukor - preosiatý

 

Postup:
Mäkké maslo vymiešame spolu s cukrom. Primiešame po jednom vajcia, pomarančovú kôru a pomarančovú šťavu. V druhej miske si spolu dobre premiešame hladkú múku, kypriaci prášok a kokos. Zmes po častiach primiešame k maslovej zmesi a vypracujeme cesto. Bude sa vám trochu lepiť na ruky, no keď ho vložíte na približne 20 minút do chladničky bude to lepšie. Vyberieme cesto z chladničky a tvarujeme malé guličky vo veľkosti vlašského orecha. Vytvarované guličky obalíme v práškovom cukre a už ich viac netvarujeme iba položíme na papierom na pečenie vyloženým plechom. Guličky sa dotvarujú počas pečenia samé. Medzi guličkami nechávame takú medzeru, aby keď napuchnú pri pečení sa nezlepili. Plech vložíme do predhriatej rúry na 160 °C a pečieme približne 15 minút. Crinkles budú ešte trošičku mäkké po vybratí ale to nevadí. Crinkles uložíme do uzatvárateľnej dózy aby sa na vzduchu nevysušili.
 

img

 


Obrátený pomarančový koláč

 

Suroviny:
3 ks pomaranč
Sirup: 200 g kryštálový cukor, 250 ml voda, 1 dl pomarančový likér, 2 PL pomarančová šťava, 1 ks celá škorica, 1 ks aníz
Cesto: 3 ks vajce, 180 g maslo, 180 g trstinový cukor, 1/2 KL mletá škorica, 140 g hladká múka, 100 g rozomleté mandle, 50 g nahrubo nasekané mandle

 

Postup:
V hlbokej panvici (rajničke) zmiešame cukor s vodou a na miernom plameni privedieme k varu. Cukrový sirup pomaly redukujeme a postupne pridáme pomarančový likér, pomarančovú šťavu, asi 8 plátkov z veľkého pomaranča, škoricu a aníz. Pre výsledný efekt je dôležité aby odrezané plátky boli naozaj tenučké (3 mm) a mali kôru. Plátky povaríme až do takmer úplného odparenia cukrového sirupu. Medzitým si rozohrejeme rúru na 160 °C a pripravíme si cesto. V miske vymiešame žĺtky, rozpustené maslo, mlieko, trstinový cukor, škoricu, múku, na prach rozsekané mandle, nasekané mandle a sneh z bielkov. Na dno papierom na pečenie vystlanej tortovej formy (26 cm) rovnomerne poukladáme plátky marinovaných pomarančov a prekryjeme ich cestom. Pečieme v rúre cca 60 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do cestovej časti nevyjde čistá. Necháme kompletne vychladnúť. Nakoniec uvoľníme obvodovú časť formy a koláč opatrne preklopíme hore dnom na podnos. Veľmi opatrne stiahneme papier na pečenie a posypeme práškovým cukrom. 

 

img

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies