Počet obetí sa zvýšil na 1647; firmy v okolí Tokia obmedzujú prevádzku

NETKY.SK • 14 Marec 2011, 09:24 • 2 min
Počet obetí sa zvýšil na 1647; firmy v okolí Tokia obmedzujú prevádzku

Počet obetí sa zvýšil na 1647; firmy v okolí Tokia obmedzujú prevádzku

slovakia

left justify in out

img

- oficiálny počet obetí zemetrasenia sa zvýšil na 1647

- zahynul aj juhokórejský robotník

- veľké množstvo firiem v aglomerácii Tokia funguje len v obmedzenej miere

- singapurská TV a malajzijské noviny sa ospravedlnili za necitlivý prístup.

Oficiálny počet obetí zemetrasenia a cunami z 11. marca, ktoré postihli severovýchod Japonska, sa zvýšil na 1647. Oznámila to dnes televízna stanica CNN s odvolaním sa na tamojšie úrady. Najmenej 1720 ľudí bolo zranených a 1990 je nezvestných.

Oficiálny počet obetí piatkového zemetrasenia s magnitúdou 9,0 a následných vĺn cunami je 1597. V tomto čísle nie je zahrnutých 200-300 mŕtvych z mesta Sendai, metropoly prefektúry Mijagi, ktorých vyťahovanie sa vzhľadom na ťažký terén ešte neskončilo. Takisto v ňom nie je započítaných asi 2000 tiel, ktoré sa našli na pobreží v prefektúre Mijagi.

Soul - Zemetrasenie si oficiálne vyžiadalo prvú obeť zo zahraničia. Je ňou 40-ročný juhokórejský stavebný robotník, ktorý zahynul na stavbe tepelnej elektrárne v prefektúre Ibaraki. Informovala o tom dnes juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí v Soule. Agentúra tiež uviedla, že medzi obeťami je zrejme aj jeden občan komunistickej Severnej Kórey.Tokio - Veľké množstvo firiem o obchodov v aglomerácii Tokia nebude dnes vôbec, alebo len v obmedzenej miere, fungovať. Dôvodom sú obmedzenia v dodávke elektriny, ktoré dnes začala realizovať energetická spoločnosť Tokyo Electric Power (TEPCO) z dôvodu poškodenia niektorých jadrových elektrární.Napríklad firma Sony uzatvorila svoj závod na priemyselné lepiace pásky v Kanume v prefektúre Točigi. Spoločnosť Toshiba sa rozhodla pozastaviť prevádzku na dnešný deň, čo sa týka aj výroby plochých televíznych obrazoviek v závode vo Fukaji. Na jeden deň zatvorila svoju prevádzku v Kamakure v prefektúre Kanagawa firma Mitsubishi.Maloobchodná firma Isetan Mitsukoshi Holdings zatvorila sedem svojich obchodných domov v okolí Tokia. Podobne zareagovali spoločnosti Odakyu Department Store a Sogo & Seibu.Popredné automobilky ako Toyota a Honda dočasne zatvorili viacero prevádzok v Japonsku pre nedostatok dielov dodávaných z Tohoku a ďalších oblastí zasiahnutých zemetrasením.Singapur - Singapurská televízna stanica Channel NewsAsia sa dnes ospravedlnila za piatkový reklamný mail, ktorý vyzýval potenciálnych zadávateľov reklamy, aby si ju objednali v rámci spravodajstva o zemetrasení v Japonsku. Mail zverejnili blogeri a vyvolal pobúrenie.Mail vyzýval krátko po zemetrasení inzerentov, aby si rezervovali miesta v spravodajstve, v ktorom stanica prinesie komplexné informácie o katastrofe.Stanica sa dnes za "necitlivý" mail ospravedlnila na svojej webovej stránke s tým, že e-mail bol zaslaný cieľovej skupine klientov a agentúr, ktoré by mali záujem na aktuálnom spravodajstve.Kuala Lumpur - Malajzijský denník Berit Harian sa dnes ospravedlnil za karikatúru, na ktorej sa japonský kreslený superhrdina Ultraman snaží utiecť pred cunami. Malajzijčania reagovali búrkou nevôle na Twitteri a Facebooku a niektorí začali vyzývať na bojkot denníka. Noviny v reakcii uviedli, že "nemali v úmysle robiť si žarty" zo zemetrasenia a cunami.Americká lietadlová loď na jadrový pohon USS Ronald Reagan preplávala cez rádioaktívny oblak, ktorý unikol z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima. Podľa denníka New York Times niektorí členovia posádky boli za hodinu vystavení mesačnej dávke rádioaktívneho žiarenia. Zatiaľ sa u nich neprejavili žiadne symptómy ochorenia.

Zdroj: TASR/Kjódo, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies