Holdujete mäsu a mäsovým výrobkom? Nakupujete ich v bežných obchodoch a supermarketoch? Prečítajte si, čo sa v skutočnosti skrýva pod zdanlivo lákavým obalom a ako výrobcovia spotrebiteľov zavádzajú.
Možno tušíte a možno viete, že s mäsovými výrobkami a mäsom vo všeobecnosti to v rámci predaja nie je také jednoduché. Nakoľko má veľmi krátku trvanlivosť, výrobcovia do neho pridávajú rôzne chemikálie, ktoré umelo predlžujú jeho „čerstvosť“. To pre mnohých nie je žiadna novinka. Stále viac ľudí si pri nákupe kontroluje zloženia produktov, ktoré vkladá do košíka, no vedzte, že na tieto údaje sa rozhodne nedá stopercentne spoľahnúť.
Zdroj: Pixabay
Pravda je taká, že hoci výrobcovia majú povinnosť na obaloch uvádzať informáciu napríklad o použití dusitanov, nemusia už konkretizovať ich množstvo. Dokonca sa potvrdilo, že aj vo výrobkoch, ktoré deklarovali, že dusitany neobsahujú, sa táto nebezpečná látka našla.
Prišla na to gymnazistka Dominika Pánska, ktorá sa rok venovala rozborom jednotlivých mäsových výrobkov. Zamerala sa konkrétne na dusitan sodný (E250), pomocou ktorého sa konzervuje veľká väčšina masových výrobkov. Ide pritom o naozaj nebezpečnú chemickú látku ovplyvňujúcu tráviacu, obehovú aj dýchaciu sústavu. Na ľudský organizmus má mimoriadne negatívny vplyv. Ak sa takéto mäso tepelne upraví, vznikajú tzv. nitrozamíny a tie sú silnými karcinogénmi podporujúcimi vznik rakoviny hrubého čreva.
Zdroj: Pixabay
Čo však Dominiku i spolupracujúcich pedagógov šokovalo najviac bola skutočnosť, ktorú odhalili v Hematologickom ústave v Martine. Tu sa venovali pozorovaniu vplyvov dusitanu sodného na krvinky. Získali dôkaz, že táto chemikália zabíja červené aj biele krvinky, a to skutočne masívne. Pre lepšiu predstavu, ak by ste skonzumovali kilogram mäsa obsahujúceho dusitan sodný, prišli by ste až o 40 percent červených krviniek a 20 percent bielych krviniek.
Ak nám skutočne záleží na vlastnom zdraví, zrejme by sme sa mali vrátiť k jednoduchosti a konzumovať produkty, ktoré prešli len naozaj minimálnou, ideálne žiadnou, úpravou a mäso nakupovať od miestnych farmárov a na trhoch.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies