FOTO Ako z van Goghovho obrazu: Sonda zachytila úchvatné mraky na Jupiteri

NETKY.SK • 12 November 2018, 12:17 • 2 min
FOTO Ako z van Goghovho obrazu: Sonda zachytila úchvatné mraky na Jupiteri

Aj takto to môže vyzerať vo vesmíre.

slovakia

left justify in out

Okolo Jupitera v súčasnosti krúži americká sonda Juno, ktorej úlohou je zbierať zábery planéty. Vedci sa vďaka nej o tomto stále veľmi záhadnom vesmírnom objekte dozvedajú stále nové veci.

 

Pracovníkov NASA pred niekoľkými dňami potešil záber, ktorý Juno zachytila a pochválili sa ním aj na sociálnej sieti. Ide o fotografiu zvírených mrakov, ktoré pôsobia, akoby ich maľoval sám van Gogh. Fotografia dokumentuje takzvaný „pop up“, teda anticyklónovú búrku odohrávajúcu sa v severnom pásme planéty.

 

 

Sonde sa záber podarilo zhotoviť z výšky približne 7-tisíc kilometrov nad vrcholom oblačnosti. Tieto fascinujúce mračná tvoria kryštáliky amoniak-ľadu, prípadne kombinácia ľadového amoniaku a vody.

 

Jupiter je pre vedcov veľmi zaujímavý, preto sa rozhodli, že sondu Juno aktualizujú, čím zabezpečia ďalších 41 mesiacov jej fungovania v blízkosti planéty. V prevádzke by tak mala ostať do júla roku 2021.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies