V Nemecku sa postavilo pred súd 30 ľudí obžalovaných z týrania utečencov

NETKY.SK • 8 November 2018, 15:09 • 2 min
V Nemecku sa postavilo pred súd 30 ľudí obžalovaných z týrania utečencov

SIEGEN - Tridsať ľudí sa vo štvrtok postavilo pred súd v západnom Nemecku - sú obvinení z toho, že týrali utečencov v ich ubytovni.

slovakia

left justify in out

Škandál vyplával na povrch pred štyrmi rokmi a šokoval krajinu, uviedla tlačová agentúra DPA. Predstavitelia vedenia ubytovne, inšpektori a ochrankári údajne celé mesiace systematicky zadržiavali, bili a mučili žiadateľov o azyl v meste Burbach v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

 

Vo štvrtok na začiatku obrovského súdneho procesu v neďalekom meste Siegen sedeli obžalovaní v ôsmich radoch v hale výstaviska, kde regionálny súd zasadá, keďže do prípadu je zapletený veľký počet osôb.

 

K zlému zaobchádzaniu a týraniu údajne dochádzalo v takzvaných "problémových miestnostiach", v ktorých boli obete často väznené niekoľko dní. Šokujúce fotografie a video zachytávajúce ponižovanie utečencov krajinu vydesilo. Na niektorých záberoch utečencov pózovali aj uškŕňajúci sa ochrankári.

 

Súdení sú obvinení v 50 bodoch obžaloby zo zbavenia slobody, z ťažkého ublíženia na zdraví a krádeže. Pred súd sa postavil tiež zástupca riaditeľa ubytovne, ako aj dvaja zamestnanci okresnej samosprávy. Sú obžalovaní v súvislosti so zbavením slobody utečencov, lebo zanedbali svoju povinnosť oboznamovať sa s podmienkami života v núdzových prijímacích centrách a neurobili nič pre nápravu.

 

Škandál takisto vyvolal politickú hádku o kvalite a úrovni ubytovní pre utečencov a krajinská vláda bola v tom čase vystavená obrovskému tlaku.

 

Súkromného prevádzkovateľa zariadenia okamžite nahradili a boli vytvorené skupiny, ktoré majú kontrolovať ubytovne pre utečencov v Severnom Porýní-Vestfálsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies