Lajčák hovoril v Ženeve o udržateľnom mieri a reforme bezpečnostného sektora

NETKY.SK • 6 November 2018, 16:52 • 2 min
Lajčák hovoril v Ženeve o udržateľnom mieri a reforme bezpečnostného sektora

ŽENEVA - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák vystúpil v utorok vo švajčiarskej Ženeve počas druhého dňa série podujatí s názvom Geneva Peace Week vo formáte "town hall meeting", kde sa venoval agende udržateľného mieru.

slovakia

left justify in out

Tú posúdil aj z pohľadu svojho nedávno skončeného postu predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN, informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

 

V tejto súvislosti Lajčák konštatoval, že to bola práve mierová dimenzia, na ktorú sa primárne zameral počas svojho ročného pôsobenia na pôde OSN.

 

Ako uviedol, reaktívnu úlohu spoločenstva národov považoval vždy za nedostatočný element pri riešení konfliktov. Až rok 2016 priniesol dve rezolúcie Bezpečnostnej rady a Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa zaoberali udržateľným mierom a začali sa viac zameriavať na prevenciu konfliktov.

 

Lajčák v tomto kontexte pripravil tzv. cestovnú mapu a v apríli zorganizoval stretnutie na najvyššej úrovni zamerané na uvedenú agendu.

 

"Ide o dôležitý základ pre generálneho tajomníka OSN, ako aj Bezpečnostnú radu tejto organizácie zameraný na ďalšie aktivity v tomto smere. Na dosiahnutie cieľa je potrebné zmeniť politické myslenie, mať reálnu politickú vôľu a využívať čo najefektívnejšie multilaterálny systém, v centre ktorého je OSN," zdôraznil slovenský minister.

 

Lajčák taktiež vystúpil na podujatí, ktoré spoluorganizovala Stála misia Slovenskej republiky pri Úradovni OSN a iných medzinárodných organizáciách v Ženeve spolu so Stálou misiou Českej republiky a Ženevským centrom pre demokratickú kontrolu ozbrojených síl (DCAF) na tému synergií reformy bezpečnostného sektora a ľudských práv.

 

Šéf slovenskej diplomacie v tejto súvislosti pripomenul, že reforma bezpečnostného sektora je agendou, ktorú iniciovala slovenská diplomacia počas svojho dvojročného mandátu v Bezpečnostnej rade OSN v rokoch 2006-2007.

 

Táto téma je bytostne spätá s otázkou ľudských práv. "Reforma bezpečnostného sektora musí preto podporovať demokratizačné procesy a zohľadňovať pri tom každodenné potreby bežných ľudí," zdôraznil vo svojom príhovore minister zahraničných vecí SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies