Paríž je už druhý deň ochromený: Dopravu komplikuje protest vodičov súkromných sanitiek

NETKY.SK • 6 November 2018, 09:36 • 2 min
Paríž je už druhý deň ochromený: Dopravu komplikuje protest vodičov súkromných sanitiek

PARÍŽ - Obchvat Paríža a premávku na ňom už druhý deň blokujú desiatky sanitiek, ktorých posádky takto protestujú proti vládnej reforme v tomto sektore zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Reforma začala platiť 1. októbra.

 

Doprava na obchvate je zablokovaná na viacerých miestach, podobne ako aj niekoľko výjazdov na diaľnicu. Podľa televízie sa blokádou výrazne spomalila plynulosť cestnej premávky, pričom na niektorých úsekoch sa vodiči zdržali 30-40 minút. Prejazd týmito miestami obvykle zaberie päť minút.

 

Vodiči vozidiel súkromných spoločností poskytujúcich dopravné zdravotné služby protestujú proti zmenám schváleným vládou a platným od začiatku októbra. Reforma zdravotníctva totiž teraz nemocniciam a klinikám umožňuje vybrať si prevádzkovateľa služby na prevoz pacientov, za ktorý potom aj platia. Doteraz si prepravcu vyberali samotní pacienti, pričom cenu za dopravu im potom preplácala poisťovňa. Súkromní prevádzkovatelia sa sťažujú, že štátnym dopravným službám nebudú môcť konkurovať.

 

Ako uviedli vládne zdroje, cieľom tejto časti reformy zdravotníctva vo Francúzsku je bojovať proti podvodom. Niektorí súkromní poskytovatelia však už po mesiaci platnosti reformy tvrdia, že dostávajú oveľa menej zákaziek, a obávajú sa bankrotu.

 

Televízia BFM poznamenala, že počet vozidiel blokujúcich dopravu v Paríži v utorok je nižší ako v pondelok, keď ich bolo vyše 2000 a svojou pomalou jazdou spôsobili v uliciach Paríža zápchu. Na mieste zasahovala aj polícia. Medzi protestujúcimi a políciou došlo k stretom, pri ktorých policajti údajne použili aj slzotvorný plyn. delegáciu zdravotníckych záchranárov prijali v pondelok podvečer na ministerstve zdravotníctva.

 

Podobná protestná akcia sa v pondelok konala aj v mestách Lille v departemente Nord na severe Francúzska a v meste Nancy-Barbois v regióne Meurthe-et-Moselle na severovýchode krajiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies