Nemecký prezident sa v Grécku ospravedlnil za zločiny nacistickej okupácie

NETKY.SK • 11 Október 2018, 16:21 • 2 min
Nemecký prezident sa v Grécku ospravedlnil za zločiny nacistickej okupácie

ATÉNY - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa vo štvrtok v Grécku ospravedlnil za "hrôzy", ktorých sa nacisti dopustili počas okupácie tejto balkánskej krajiny v čase druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Nemecký prezident pricestoval na návštevu Grécka v stredu. Vo štvrtok navštívil koncentračný tábor Chaidari na predmestí Atén, ktorý prevádzkovali nemeckí nacisti počas okupácie Grécka z rokov 1941-1945.

 

Neskôr sa Steinmeier stretol s vrcholnými politickými predstaviteľmi Grécka. Nemecko podľa jeho slov stále nesie za zločiny z čias vojny morálnu a politickú vinu.

 

Grécko sa v súčasnosti pripravuje obnoviť požiadavku na splatenie reparácií za obdobie nacistickej okupácie. Námestník gréckeho ministra financií Dimitris Mardas koncom septembra vyslovil názor, že Nemecko dlhuje Grécku 278,7 miliardy eur. Nemecko tvrdí, že všetky súvisiace pohľadávky už uhradilo.

 

Grécka vláda v septembri potvrdila, že obnoví požiadavku na vyplatenie vojnových reparácii a že sa do konca roka bude snažiť získať príslušný súhlas od parlamentu v Aténach.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies