Chránený sokol rároh našiel svoj domov aj na Slovensku: Tento rok u nás hniezdilo 31 párov

NETKY.SK • 1 Október 2018, 08:39 • 2 min
Chránený sokol rároh našiel svoj domov aj na Slovensku: Tento rok u nás hniezdilo 31 párov

BRATISLAVA - Slovensko sa tento rok stalo domovom 31 párov vzácneho sokola rároha, ktoré vyviedli 85 mláďat.

slovakia

left justify in out

Podľa ochranárov je to pomerne málo, preto je dôležité pokračovať v opatreniach na jeho ochranu. V minulosti totiž už na slovenskom území takmer vyhynul.

 

Do roku 2011 počet hniezdnych párov na Slovensku pomaly stúpal. "Jediná sezóna s extrémne nepriaznivým počasím a mimoriadne nízkym počtom mláďat, prenasledovanie (odstrely, otravy) a iné negatívne faktory spôsobili, že už 6 rokov počet hniezdnych párov stagnuje," upozorňuje Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku, ktorý sa výskumu a ochrane rároha venuje viac ako 40 rokov.

 

img

Sokol rároh

Zdroj: Wikipédia

 

V dôsledku masívneho odlesňovania podľa neho rýchlo mizli prirodzené hniezdne biotopy. "Intenzívne poľnohospodárstvo a zánik pasienkov zas spôsobili úbytok významných druhov koristi – najmä sysľa pasienkového a chrčka," opisuje. Pôvodne lesný druh sa tak presunul do blízkosti polí.

 

Ochranári mu na novom pôsobisku pomáhajú umiestňovaním búdok. Spolupracujú aj s energetickými spoločnosťami a políciou, zlepšenie podmienok pre sokola rároha podporuje aj Európska komisia. Ochranári tiež dravce pravidelne monitorujú. "Výsledkom našej práce je poznanie tohto nádherného dravca a udržanie populácie na takej úrovni, aby mohla prosperovať," dodáva Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

 

kme pop

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies