V Perínskych rybníkoch preventívne okysličovali vodu, zvýšilo to náklady na chov

NETKY.SK • 21 September 2018, 09:50 • 2 min
V Perínskych rybníkoch preventívne okysličovali vodu, zvýšilo to náklady na chov

PERÍN-CHYM - Horúce letné dni ohrozovali ryby aj v rybníkoch pri obci Perín-Chym v okrese Košice-okolie. Podľa porybného Mateja Grentzera sú však ryby, ktoré skončia aj na vianočnom stole, kondične zdravé.

slovakia

left justify in out

Ako povedal, opatrenia ako okysličovanie vody zvýšilo náklady na ich chov. „V letných mesiacoch je potrebné dať pozor na okysličovanie vody, bez toho by ryby možno uhynuli aj nám," reagoval na medializované správy o hromadnom úhyne rýb v moravskom regióne v Čechách.

 

Ako pripomenul, vysoké teploty boli aj večer. „Podstatne nám to zvýšilo náklady, lebo areátor išiel vo dne v noci. Tiež sme robili opatrenia, aby sme nemuseli vynechávať kŕmenie," spresnil s tým, že ak by následne ryby veľmi nakŕmili a vodu neokysličili, mohlo by ich to ohroziť. „Skôr uhynú, lebo potrebujú viac kyslíka. Hrozí udusenie," dodal.

 

Či sa zvýšenie nákladov odrazí na cene vianočných kaprov z Perínskych rybníkov, Grentzer odhadnúť zatiaľ nevedel. „Je predčasné o tom hovoriť, ešte sme pred výlovmi. Tie by sme chceli začať koncom októbra. Na kŕmenie a samotný chov rýb máme ešte mesiac. Vianočného kapra potom dáme do sádky," vysvetlil porybný.

 

Podľa jeho slov aj tohtoročné ryby sú zatiaľ veľmi pekné a zdravotne v úplnom poriadku. „Ich stav pravidelne monitoruje aj veterinárna služba. Kontrolné lovy robíme týždenne alebo pravidelne raz za dva týždne - jednak kvôli zisteniu zdravotnému stavu, aby už nebolo neskoro, ale aj kvôli tomu, aby sme vedeli, ako ryby rastú," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies