V irackom parlamente vznikli dva bloky, ktoré chcú vytvoriť vládu

NETKY.SK • 3 September 2018, 07:08 • 2 min
V irackom parlamente vznikli dva bloky, ktoré chcú vytvoriť vládu

BAGDAD - Šestnásť politických zoskupení v Iraku v nedeľu oznámilo, že sa dohodlo na vytvorení najväčšieho bloku v parlamente, ktorý bude schopný zostaviť vládu a menovať premiéra.

slovakia

left justify in out

Súčasťou bloku sú aj koalície pod vedením vplyvného šiitského duchovného Muktadu Sadra a úradujúceho premiéra Hajdara Abádího, informovala televízia as-Sumaríja.

 

Blok 16 politických zoskupení má k dispozícii 177 kresiel v 329-člennom parlamente, ktorý sa po prvýkrát zíde v pondelok, viac ako tri mesiace po voľbách, poznačených obvineniami z podvodov. Kurdské strany v ňom nemajú zastúpenie.

 

Dohoda bola dosiahnutá na stretnutí, ktoré sa konalo v nedeľu v Bagdade a zúčastnili sa ho lídri jednotlivých zoskupení, uviedli zdroje blízke tejto schôdzke. Nárok na zostavenie novej vlády si však robí aj konkurenčný blok, ktorý vytvorila koalícia pod vedením exministra Hádího Ámirího a zoskupenie okolo expremiéra Núrího Málikího. Ten tvrdí, že je najväčší a vďaka prebehlíkom z konkurenčného bloku disponuje 145 hlasmi.

 

Najviac kresiel v parlamente (54) získala vo voľbách konaných 12. mája koalícia pod vedením Muktadu Sadra, hlasného odporcu Spojených štátov a Iránu, ktorá odsunula na tretie miesto Abádího blok (42 kresiel). Na druhom mieste skončila so 48 kreslami Ámirího koalícia s úzkymi väzbami na Irán a vplyvné šiitské milície.

 

Žiadna volebná koalícia však v prvých voľbách od vyhlásenia víťazstva nad militantmi z tzv. Islamského štátu v decembri minulého roka nezískala jasnú väčšinu. Májové voľby boli zároveň prvé, v ktorých sa použil systém elektronického hlasovania.

 

Štvorročné funkčné obdobie doterajšieho irackého parlamentu uplynulo 30. júna. Krajinu odvtedy až do opakovaného spočítania hlasov dočasne riadila vláda s obmedzenými právomocami. Výsledky volieb potvrdil 19. augusta iracký Federálny najvyšší súd.

 

Na pondelňajšom ustanovujúcom zasadaní sa bude voliť predseda parlamentu - spravidla to býva sunnita - a dvaja podpredsedovia. Poslanci potom majú 30 dní na zvolenie nového prezidenta Iraku, ktorým je tradične Kurd. Nový prezident má následne 15 dní na to, aby najsilnejší blok v parlamente poveril zostavením vlády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies