V Poltári má vyrásť prevádzka na splyňovanie odpadu za 103,5 mil. eur

NETKY.SK • 30 August 2018, 16:48 • 2 min
V Poltári má vyrásť prevádzka na splyňovanie odpadu za 103,5 mil. eur

POLTÁR - Výstavbu zariadenia na plazmové splyňovanie komunálneho odpadu chce v Poltári zrealizovať spoločnosť SPV Dálovce Bratislava. Projektovaná kapacita navrhovaného zariadenia je približne 100.000 ton komunálneho odpadu ročne. Náklady na výstavbu sú odhadované na 103,5 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Ako spoločnosť zverejnila vo svojom zámere, ktorý je podkladom pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA, primárnym výstupom (produktom) bude syntézny plyn s kvalitou plynného druhotného paliva a tuhý vitrifikovaný zvyškový produkt v podobe inertnej trosky.

 

Vyrobený plyn sa má spaľovať v plynovej turbíne prevádzky na účely výroby elektrickej energie distribuovanej do verejnej elektrickej siete a tepla, ktoré bude tiež možné odovzdávať zmluvným odberateľom.

 

Zariadenie má vyrásť v severozápadnej časti mesta Poltár, miestnej časti Zelené. "Predmetné územie vykazuje charakteristiky močiaru, ktorý pravdepodobne vznikol v mieste, kde dochádza k vypúšťaniu povrchových vôd zo skládky nie nebezpečných odpadov, ktorú prevádzkuje Združenie obcí pre likvidáciu odpadu Poltár," píše sa v zámere.

 

S výstavbou zariadenia chcú začať v septembri 2019, pričom ukončenie stavby je naplánované do dvoch rokov. Likvidácia komunálneho odpadu plazmovým splyňovaním bude nepretržitá. V 24-hodinovej prevádzke projekt počíta s 80 zamestnancami.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies