Vo štvrtok uvedú do slovenských kín triler Dôverný nepriateľ

NETKY.SK • 15 August 2018, 08:47 • 2 min
Vo štvrtok uvedú do slovenských kín triler Dôverný nepriateľ

BRATISLAVA - Vo štvrtok príde do slovenských kín nový česko-slovenský mysteriózny triler Dôverný nepriateľ režiséra Karla Janáka.

slovakia

left justify in out

Autorom námetu a producentom snímky je Ľubomír Slivka. „Ten, ako všetci vravia, výsostne aktuálny námet, vznikol asi pred siedmimi rokmi. A vznikol na základe toho, že sa mi dcéra vydala do Kanady, to znamená, že proti svojej vôli som tam začal chodiť. Žije v Edmontone, kde sú všetci deväť mesiacov v roku zafúkaní snehom a tri mesiace obletovaní komármi, takže ani nevychádzajú z domu a takmer všetci chlapi, živitelia rodín, odchádzajú na týždňovky za prácou preč, pričom ich domácnosti sú často riadené počítačom. Naprogramujú počítač, aby sa staral o manželky a deti a tie ženy, bez toho, aby som chcel urážať ženstvo, neboli a nie sú schopné veľa naprogramovaných vecí v tom dome zmeniť. To znamená, že ako to ten muž nastaví, tak je to celý týždeň, kým zas nepríde domov na víkend. To bola celá idea filmu, že sa ocitnete síce v luxusnom prostredí umelej inteligencie, ale bez možnosti ju korigovať,“ priblížil Slivka.

V trileri sa dom napokon obráti proti svojim majiteľom. „Naša hrdinka mu totiž hovorí nielen svoje požiadavky, no keďže je v dome väčšinu času sama, svojím spôsobom sa mu okrem toho aj zdôveruje, hovorí mu, čo cíti. A náš dom má aj isté empatické rozhranie, vníma jej potreby a snaží sa ich uspokojiť. No a tam nastane napokon konflikt...,“ naznačil producent. „Ja si však myslím, že počítače nie sú zlé, že zlí sú len ľudia. Či sú to programátori, hackeri alebo ľudia, ktorí ani netušia, ako si môžu škodiť tým, že počítače používajú,“ dodal Slivka.

Film je okrem netradičného námetu zaujímavý aj svojou realizačnou stránkou, v ktorej zohrali veľkú úlohu triky. Dom, v ktorom sa príbeh odohráva, museli napríklad trikári digitálne preniesť zo zastavaného územia pri Prahe do Tatier. V záverečnom strihu snímky je spolu 188 trikov, ktoré vytváral tím pätnástich renomovaných trikárov pod vedením Michala Křečka.

V novinke, ktorú nakrúcali od 5. októbra do 15. novembra 2017 v Bratislave, Prahe a na Spišskej Magure, sa v hlavných úlohách predstavia Gabriela Marcinková a Vojtěch Dyk. Okrem nich si v trileri zahrali tiež Ady Hajdu, Zuzana Porubjaková, Ondřej Malý, Roman Luknár a ďalší. Domu prepožičal hlas Robo Roth.

Marcinková vo filme stvárnila mladú vydatú sochárku. „Postava, ktorú vo filme hrám, je kreatívna duša, ktorá by bola najradšej obklopená svojím umením, no je to čerstvo vydatá, zamilovaná žena, ktorá musí v rámci vzťahu hľadať kompromisy a pod vplyvom toho je nútená ísť bývať na samotu do moderného domu. Je to žena, ktorá má celkom zmysel pre humor a je introvertka, ktorá napokon pod vplyvom okolností v sebe nájde odvážnu časť seba samej,“ povedala herečka.

Ady Hajdu si v snímke zahral majiteľa firmy, ktorá vyvíja inteligentné domy. Známy herec popri predstavení svojej postavy zároveň vyzdvihol jedinečnosť trileru. „Takýto film sa na Slovensku ešte nerobil, je to niečo úplne iné. Ten scenár bol výborný, udrží vás až do konca, neviete, ako to dopadne...,“ uviedol.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies