Tradičný vs. umelý chov hydiny

NETKY.SK • 3 August 2018, 11:55 • 2 min
Tradičný vs. umelý chov hydiny

Chov hydiny je jednou z najekonomickejších a najefektívnejších odvetví živočíšnej výroby. Rastom konzumnej spoločnosti rastie aj dopyt po mäse a z toho dôvodu sa zvyšuje aj výroba. Napriek tomu na Slovensku je rozvoj vidieka zanedbaný a ako krajina sme závislá na dovozovom mäse.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku sa ročne spotrebuje viac ako 240-tisíc ton mäsa, z ktorého je viac ako polovica z dovozu. Posledné roky však Slovensko strašil nejeden mäsový škandál, ktorý zvýšil pozornosť občanov ohľadom kvality, pôvodu či chovu mäsa. Azda najväčším škandálom bolo nájdenie tisícky ton škodlivého brazílskeho mäsa, najmä kuracieho, namočeného až 4 roky v zmesi soli a konzervačných chemických látok. Toto mäso bolo podávané v reštauráciách, v jedálňach a veľké množstvo bolo možné zakúpiť aj v supermarketoch.

 

Antibiotiká, dopovanie kureniec či využívanie chemikálií na konzerváciu mäsa zasiahlo Európu i svet, avšak nie všetci farmári podľahli týmto „trendom“. Veľké množstvo farmárov sa rozhodlo vrátiť sa k tradičnému chovu mäsa tak, ako ich to učili ich otcovia či starí otcovia. Tradičný chov garantuje, že dané mäso je chované v zmysle najprísnejších ekologických podmienok a neprichádza do kontaktu so škodlivými chemikáliami a nespôsobuje žiadne ochorenia.

 

Záujem o pôvod potravín sa za posledné roky rapídne zvýšil a ľudí začalo zaujímať, čo jedia. Slováci začali preferovať slovenské produkty,  aj z tohto dôvodu je kontrola hydiny na Slovensku niekoľkonásobná. Veterinári dohliadajú na chov, ale aj na stav bitúnkov.

 

Z dôvodu stúpajúcich požiadaviek trhu po kvalitnej hydine chovanej konvenčným spôsobom  vznikla aj spoločnosť Top-Farm Topoľnica. Konvenčným spôsobom chovu myslíme chov bez pridania antibiotík či prípravkov podporujúcich rast do kŕmnych zmesí.

 

Veľa fariem sa prezentuje tradičným chovom, no množstvo z nich zabúda na baliaci proces, ktorý je pri mäsových výrobkoch tiež kľúčovým. Spoločnosť Top-Farm nepoužíva pri balení žiadne konzervačné chemické prípravky, plyny či aditíva, ktoré predlžujú trvanlivosť mäsa. Tieto skutočnosti potvrdzuje aj množstvo laboratórnych testov. Celý výrobný proces prebieha pod prísnou kontrolou a je sprevádzaný používaním najmodernejších strojov a prostriedkov aktuálne dostupných na trhu.

 

Napriek tomu, že na Slovenskom trhu s mäsom sa vyskytlo niekoľko problémov, sme radi, že stále existujú farmári, ktorí chovajú hydinu tradičným spôsobom. Problematikou nekvalitného mäsa na Slovensku, ale aj tematikou zdravého chovu či výživy sa budeme venovať aj v ďalších článkoch.

 

Viac o spoločnosti Top-Farm sa dočítate tu: https://www.top-farm.sk/

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies