Česká Poslanecká snemovňa prehlasovala opozíciu a schválila reformné zákony

NETKY.SK • 8 November 2011, 06:09 • 2 min
Česká Poslanecká snemovňa prehlasovala opozíciu a schválila reformné zákony

Česká Poslanecká snemovňa prehlasovala opozíciu a schválila reformné zákony

slovakia

left justify in out

img

Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR v noci nadnes, po šesťdňovom takmer nepretržitom rokovaní a obštrukciách opozície, schválila balík reformných a úsporných zákonov, ktoré do Snemovne vrátil ľavicový Senát. Informovali o tom české médiá.
Predseda opozičnej sociálnej demokracie (ČSSD) Bohuslav Sobotka Českému rozhlasu potvrdil, že "bitka" v Snemovni môže mať dohru - ČSSD zvažuje podanie ústavnej sťažnosti na postup koalície. Uviedol, že argumenty pre návrh na Ústavný súd ešte prekonzultujú s právnikmi.
Koaliční poslanci schválili zdravotnú a sociálnu reformu, reformu dôchodkového systému či zvýšenie dolnej sadzby dane z pridanej hodnoty od roku 2012 z doterajších 10 % na 14 %, čo zdraží potraviny, uviedol spravodajský server iDNES.cz.
Nový zákon o všeobecnom zdravotnom poistení zakotvuje, že všetky lieky do 50 Kč (2 eurá) si pacienti budú hradiť sami. Pri liekoch na recept zaplatia za každý recept 30 Kč. A zdravotné poisťovne budú financovať dievčatám vo veku 13-14 rokov očkovanie proti rakovine krčku maternice.
Zákon o zdravotníckej záchrannej službe okrem iného predlžuje lehotu, dokedy musí sanitka doraziť k pacientovi, z 15 na 20 minút.
Sociálna reforma sprísňuje výplatu sociálnych dávok. Podporu v nezamestnanosti dostanú iba tí, ktorí odpracovali aspoň jeden rok za uplynulé dva roky, nie za tri ako doteraz. Nezamestnaní registrovaní na úrade práce dva mesiace bude musieť odpracovať 20 hodín týždenne verejných prác. Neprispôsobiví občania začnú dostávať povinne sociálnu kartu, aby sociálne dávky neutrácali za veci, na ktoré nie sú určené. 
Poslanci stanovili tiež pravidlá pre umelé oplodnenie, sterilizáciu, kastráciu a zmenu pohlavia.
Schválené úsporné zákony obmedzujú napríklad štátnu podporu stavebného sporenia maximálne na 2000 Kč za rok, pričom úspory i podpora sa budú zdaňovať.
Dôchodková reforma, ktorá má platiť od roku 2013, zvyšuje postupne vek odchodu do dôchodku a zavádza druhý dôchodkový pilier.
Pri hlasovaní o reformách koalícia prehlasovala Senát. Všetky schválené zákony - vrátane obmedzenia stavebného sporenia, schváleného už vo štvrtok - dostane teraz na podpis prezident ČR Václav Klaus.
"Je to výsledok šesťdňovej politickej bitky bezprecedentných obštrukcií, ktorú český parlament nepamätá a ktorá bola absolútne neprimeraná danej situácii," citovalo premiéra Petra Nečasa internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.
Už v stredu bude Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR na mimoriadnej schôdzi rokovať o novom Občianskom zákonníku, ktorý platí od roku 1964.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies