Začalo sa tradičné zhromaždenie Lója džirga

NETKY.SK • 17 November 2011, 03:11 • 2 min
Začalo sa tradičné zhromaždenie Lója džirga

Začalo sa tradičné zhromaždenie Lója džirga

slovakia

left justify in out

img

Vyše 2000 afganských politikov, kmeňových vodcov a ďalších lídrov sa dnes zišlo v metropole Kábul na tradičnom zhromaždení známom ako Lója džirga (veľká rada).
Účastníci zhromaždenia budú do víkendu diskutovať o bezpečnostnom partnerstve Afganistanu so Spojenými štátmi po odchode zahraničných vojakov z krajiny, plánovanom do konca roku 2014. Druhou hlavnou témou sú možnosti dosiahnutia mieru s hnutím Taliban.
Zhromaždenie zvolané prezidentom Hámidom Karzajom otvorili modlitbou z Koránu a afganskou hymnou, ktorú zahrala vojenská kapela.
Karzaj by mal ešte dnes dopoludnia predniesť prejav a oznámiť ďalšie oblasti, v ktorých afganské bezpečnostné sily prevezmú zaisťovanie bezpečnosti od zahraničných jednotiek.
Lója džirga sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení. Vojaci a policajti uzavreli široké okolie miesta zasadnutia lídrov na predmestí Kábulu. Vzbúrenci Talibanu sa účastníkom vyhrážali "tvrdými trestami" v prípade, ak sa vyslovia za dlhodobú vojenskú prítomnosť USA v Afganistane. Poprední opoziční politici oznámili bojkot džirgy.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies