Škótske referendum o vyhlásení nezávislosti bude na jeseň 2014

NETKY.SK • 12 Január 2012, 10:40 • 2 min
Škótske referendum o vyhlásení nezávislosti bude na jeseň 2014

Škótske referendum o vyhlásení nezávislosti bude na jeseň 2014

slovakia

left justify in out

img

Referendum o vyhlásení nezávislosti sa v Škótsku uskutoční na jeseň 2014. Oznámil to dnes škótsky prvý minister (premiér) Alex Salmond. 
Konanie plebiscitu v roku 2014 podľa neho poskytne dostatok času na prípravu referenda po legislatívnej aj politickej stránke. 
"Tento termín umožní ľuďom, aby si vypočuli všetky argumenty. Jeseň 2014 je príležitosťou pre konanie dobre premysleného referenda," vyhlásil Salmond pre televíziu Sky News. 
Šéf Škótskej národnej strany (SNP) doteraz hovoril o konaní referenda v rozmedzí rokov 2014 až 2016. Podľa analytikov chcel odďaľovaním hlasovania získať čas, aby mal dostatočnú podporu pre nezávislosť medzi škótskymi voličmi. 
Britská vláda trvá na tom, že plebiscit bude legálny len s jej súhlasom. Prejavila ale ochotu umožniť Škótsku konanie dlhoočakávaného hlasovania, stanovila si však dve základné podmienky. Podľa Londýna by sa malo referendum uskutočniť čo najskôr vzhľadom na negatívne ekonomické dopady spojené s neistou budúcnosťou Škótska v Spojenom kráľovstve.
Druhou podmienkou britského kabinetu je, že sa na hlasovacích lístkoch objaví len jediná priama otázka - či si Škóti želajú nezávislosť, na ktorú voliči odpovedia áno alebo nie. Lodnýn chce predísť tomu, aby Škóti hlasovali iba o rozšírení súčasných právomocí svojej poloautonómnej vlády v Edinburghu. 
Britská vláda je po splnení svojich podmienok ochotná udeliť škótskemu parlamentu právo na vypísanie právne záväzného plebiscitu. Prípadné rozhodnutie pre samostatnosť by po vyše 300 rokoch ukončilo úniu Škótska s Anglickom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies