Operácia viečok: Všetko, čo potrebujete o zákroku vedieť

NETKY.SK • 26 Júl 2018, 10:00 • 2 min
Operácia viečok: Všetko, čo potrebujete o zákroku vedieť

BRATISLAVA - Začali vás trápiť ovísajúce očné viečka? Riešením je jednoduchý kozmetický zákrok. Na čo všetko sa treba pripraviť, ak sa preň rozhodnete?

slovakia

left justify in out

Pribúdajúce roky sa nekompromisne prejavujú najviac na našej tvári. Prvé viditeľné stopy starnutia sa u väčšiny objavia práve na očných viečkach, keďže koža je v tejto oblasti bez podkožného tuku a v dôsledku mimických pohybov od narodenia nadmerne zaťažovaná. Po 35. roku sa z kože vytráca prirodzená elasticita, aj napriek aplikovaniu kozmetických prípravkov sa v oblasti očí začnú objavovať prvé mimické vrásky, veľmi často spolu s nimi aj previsy kože na očných viečkach.

 

V prípade horných viečok dochádza i k poklesu vonkajšieho očného kútika alebo obočia. V oblasti spodných viečok zase možno pozorovať opuchy (tukové vačky) a kruhy pod očami. Takýto človek pôsobí v tvári neustále unavene, vyčerpane či smutno, ženy často strácajú v dôsledku týchto zmien sebavedomie. Riešením je operácia očných viečok alebo pre niekoho odborne nazývaná blefaroplastika. Dnes už rutinný kozmetický zákrok, ktorý vykonáva odborný plastický chirurg ambulantne aj bez hospitalizácie.

 

Čo spôsobuje previsnuté viečka?

 

Prirodzený proces starnutia sa prejaví skôr či neskôr u každého človeka, to, v akom veku začnú byť viditeľné prvé stopy, závisí od viacerých faktorov – genetika, starostlivosť o pleť, životospráva a podobne. Za prevismi kože na viečkach sa môže ukrývať aj vrodená predispozícia, keď zdvíhače viečka nie sú dostatočne vyvinuté.

Zlou správou je, že na padnuté viečka nezaberajú žiadne krémy ani „zaručené“ recepty z kuchyne či prírody. Tou dobrou však je, že moderná medicína už dnes ponúka riešenie, ktoré dokáže ženy i mužov bezbolestne omladiť.

 

Riešenie v podobe bezbolestného zákroku

 

Operácia očných viečok, ktorú z hľadiska medicíny radíme medzi kozmetické zákroky, patrí v súčasnosti k najčastejšie vykonávaným plastickým operáciám, ako medzi ženami, tak aj medzi mužmi.

 

Vek pacientov, ktorí sa rozhodnú podstúpiť zákrok, je rôzny, no spravidla je to po 45. roku života, keď sú prejavy starnutia už naozaj viditeľné a rozdiel po operácii je skutočne veľký. V rámci plastickej operácie viečok nejde len o žiadaný estetický efekt, keď po odstránení prebytočnej kože pôsobí tvár človeka oveľa sviežejšie a mladšie.

 

Často sa totiž s previsnutými viečkami objavia aj zdravotné komplikácie, keďže ovisnutá koža spôsobuje nadmerné slzenie, opuchy či vysúšanie povrchu oka, alebo celkovú únavu očí. V pokročilom štádiu previsu viečok môže byť narušené aj periférne videnie v dôsledku veľkého poklesu kože, ktorá začne prekrývať oko.

 

Pri konzultácii odpovedajte pravdivo

 

Pred operáciou očných viečok je potrebné absolvovať vstupnú konzultáciu, počas ktorej sa s plastickým chirurgom dohodnete na konkrétnej technike zákroku a najvhodnejšom postupe. Aj keď ide o kozmetický zákrok, na toto vyšetrenie by ste si mali pripraviť dôkladné informácie o svojom zdravotnom stave, teda aké operácie ste prekonali, na aké choroby sa liečite a aké lieky užívate.

 

Chirurg sa vás bude tiež pýtať na krvný tlak, stav štítnej žľazy či alergie, ktoré môžu byť pre operáciu rizikovými faktormi. Rozhodne pred špecialistom nič nezatajujte, môže sa vám to veľmi vážne vypomstiť. Podľa typu zákroku vám chirurg nariadi aj obmedzenie fajčenia a dočasné vysadenie liekov (napríklad Aspirin, Anopyrin).

 

Zdravie očí je dôležitý faktor

 

Výsledok operácie a možné komplikácie počas nej úzko súvisia so stavom vašich očí, preto sa počas konzultácie bude tiež zisťovať, či máte nejaké dioptrické chyby alebo či vám bol diagnostikovaný napríklad syndróm suchého oka.

 

Stáva sa, že pacient často o týchto očných ochoreniach ani netuší, preto by bolo vhodné pred blefaroplastikou absolvovať prehliadku u očného špecialistu, vďaka ktorej získate informácie o zdravotnom stave svojich očí.

 

Či už súkromná očná ambulancia v Bratislave alebo akákoľvek a kdekoľvek na celom Slovensku, pacientom rovno ponúkajú aj vykonanie kozmetických zákrokov v priestoroch ambulancie. Záleží od prístrojového vybavenia, ale v tých špičkových okrem očného vyšetrenia máte zároveň možnosť absolvovať operáciu očných viečok, prípadne vyplnenie vrások v oblasti tváre (facelift) na mieste. Kozmetické zákroky vedie skúsený plastický chirurg s dlhoročnými skúsenosťami.

 

Ako prebieha operácia?

 

Operácia viečok sa vykonáva spravidla ambulantne, čiže bez nutnosti pobytu v nemocnici a pod lokálnou anestéziou. Zákrok je úplne bezbolestný a trvá zhruba jednu hodinu. Plastický chirurg odstráni prebytočnú kožu, tukové vačky (v rámci operácie spodných viečok) a v niektorých prípadoch i časť svalu. Pokiaľ má pacient záujem, súbežne s operáciou viečok sa môže vykonať aj spomínané vyplnenie vrások – facelift.

 

Čo sa však neodporúča, je v jeden deň absolvovať operáciu horných i spodných viečok, aj napriek tomu, že niektorí chirurgovia s tým nemajú problém. Keďže blefaroplastika vyžaduje dlhšie obdobie hojenia, 1 až 2 týždne po zákroku budú v oblasti očí krvavé podliatiny a opuchy, ktoré však postupne zmiznú spolu s jazvami. Aj napriek tomu, že na želaný výsledok si budete musieť niekoľko týždňov počkať, operácia očných viečok predstavuje skvelú možnosť, ako vyzerať a hlavne sa cítiť mlado, sviežo a oddýchnuto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies