Pálenie záhy postihuje čas od času bezmála päťdesiat percent ľudí, dlhodobejšie sa s chorobou potýka desatina populácie. Sú za tým len prejedanie a stres? Prekvapivo môžu byť na vine trebárs aj paradajky. Čo vám od pálenia záhy uľaví?
Treba sa vyhýbať slaným, kyslejším a pikantnějším potravinám, ale aj surovej cibuli a cesnaku. Škodia aj citrusy, baklažán, paradajky, biely cukor, raž, pohánka, biele pečivo a mliečne výrobky - hlavne jogurt, kefír, smotana, plesňové, slané a tavené syry.
Najlepší je tvaroh
Vhodný je naopak tvaroh a výrobky z neho. Úplne nevhodné sú pri úsilí odkysliť organizmus kolové nápoje, sýtené vody, kakao, džúsy a nadmiera kávy.
Zeleninové šťavy či čaj
Za vyskúšanie stoja prírodné šťavy z mrkvy, repy a kyslej kapusty a bylinné čaje z paliny, žihľavy, púpavy a sladkého drievka. Pri akútnych problémoch pite prevarenú alebo filtrovanú vodu. Prvý pohár je ideálne dať si hneď ráno na lačno a je dobré do nej pridať trochu limetky s lyžičkou domáceho lúčneho medu alebo extraktu z aloe vera.
Vyskúšajte bylinky
Pre ozdravenie zažívania a proti prekysleniu vyskúšajte aj potravinové doplnky s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín a vitamínov skupiny B. Z bylín sa hodí atavari (špargľa racemosus) a Kuťka - pozitívne ovplyvňujú pečeň a tráviaci systém. Oboje sa dajú zohnať v bio predajniach alebo na internete.
Pomoc z lekárne
Pyróza je našťastie veľmi dobre liečiteľná. K dispozícii je niekoľko skupín liekov. Najznámejšie sú antacidá, ktoré sa dajú v lekárni kúpiť bez predpisu. Neutralizujú obsah žalúdka, a tým znižujú jeho kyslosť. Nevedia ale výrazne hojiť, takže pomáhajú skôr pri miernejších ťažkostiach.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies