Prokurátor v prípade zabitia Filipínca pochybil

NETKY.SK • 7 Jún 2018, 15:46 • 2 min
Prokurátor v prípade zabitia Filipínca pochybil

BRATISLAVA – Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I, ktorý prepustil na slobodu útočníka obvineného zo zabitia Filipínca Henryho Acordu, nepostupoval v súlade so zákonom. Na základe preskúmania trestného spisu to vo štvrtok skonštatovala Generálna prokuratúra (GP) SR, ktorá nariadila vyvodenie zodpovednosti voči tomuto prokurátorovi.

slovakia

left justify in out

GP preskúmala postupu orgánov činných v trestnom konaní v trestnej veci obvineného Juraja H. O výsledkoch informovala hovorkyňa GP Andrea Predajňová. Postup policajtov, ktorí vykonávali úkony trestného konania, GP zhodnotila ako zákonný. "Zároveň zistila, že prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I. pri výkone dozoru v trestnej veci od 26. mája 2018 do 31. mája 2018 nepostupoval v súlade so zákonom," uviedla Predajňová.

 

Prácu prokurátora považuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár za nedostatočnú a povrchnú. "V opačnom prípade by po náležitom preskúmaní vyšetrovacieho spisu musel prijať záver, že v trestnej veci existovali dôvody na vzatie obvineného do väzby už v čase vydania príkazu na prepustenie obvineného zo zadržania, teda 27. mája," vysvetlila Predajňová. Vo vzťahu k prokurátorovi bude podľa hovorkyne GP vyvodená príslušná zodpovednosť.

 

S výsledkami a závermi preskúmania trestnej veci bola oboznámená Krajská prokuratúra v Bratislave. Po zásahu GP vykonáva v súčasnosti dozorovú právomoc jej prokurátor. Vo vzťahu k nemu bude vykonávať zase dohľadovú právomoc prokurátor GP, a to až do právoplatného skončenia trestného stíhania.

 

Čižnár sa pozostalým poškodeného ospravedlnil za pochybenie prokurátora a rodine zosnulého vyjadril sústrasť. Zároveň garantoval, že zo strany prokuratúry bude vykonané všetko preto, aby páchateľ skutku niesol za svoje konanie plnú zodpovednosť.

 

 

img

Rodina zabitého Filipínca. Foto: TASR

 

 

Dvadsaťosemročný Juraj H. z okresu Dunajská Streda mal v sobotu 26. mája nadránom napadnúť na Obchodnej ulici v Bratislave Filipínca, ktorý sa snažil zabrániť obťažovaniu dvoch žien. Filipínec následkom zranení podľahol vo štvrtok 31. mája v nemocnici v Bratislave-Ružinove. Polícia obvinila útočníka so zabitia. Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I ho zobral v pondelok do tzv. preventívnej väzby, teda z dôvodnej obavy, že by pokračoval v trestnej činnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies