Kapela Para vydáva album Našou Krajinou

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 18:25 • 2 min
Kapela Para vydáva album Našou Krajinou

BRATISLAVA - Slovenská kapela Para dnes vydáva album Našou Krajinou. Novinka obsahuje dvanásť skladieb, vrátane dvoch bonusov. Počin vznikal postupne počas kamarátskych pobytov na chalupe na strednom Slovensku, pričom najprv bola na svete hudba a potom texty.

slovakia

left justify in out

Dve skladby sú už známe z predchádzajúceho dvojsinglového vinylu - Žiadne slová, iba činy a Linda, ktorú basgitarista Matúš Vallo venoval svojej manželke. Práve on je aj autorom všetkých textov na albume s výnimkou piesne Miesta, ktorú zložil gitarista Jozef Rezník. Ten svoj text finišoval spolu s Laskym len pár dní pred dokončením albumu.

Keďže má kapela šesť členov, k finálnym verziám skladieb viedla väčšinou dlhá cesta a súčasťou tvorivého procesu boli aj mnohé diskusie. "Po pár rokoch nastala opäť chvíľa príjemného hádania sa v štúdiu, ktorá ale priniesla naozaj dobrý výsledok," zhodnotil spevák Lasky. "Pred finišovaním si pamätám nekonečné dohadovačky, kedy sme dokázali celý deň v stovkách správ riešiť poradie pesničiek, či nejakú pesničku dať, alebo nedať na album. Dôležitý je však vždy výsledok a s ním sme nielen kvôli textom, ale aj celkovej atmosfére albumu - hudba, grafika, hostia, mimoriadne spokojní," dodal bubeník Daniel Buzinkay.

Kapela s novým albumom predstavuje aj klip k singlu Našou Krajinou feat. Jana Kirschner. Režisérom je Lousy Auber, ktorý sa podieľal aj na klipe k predchádzajúcemu singlu Linda. "Pesnička Našou Krajinou je veľmi pekná, opisuje Slovensko, nás všetkých a naše bežné životy. Chceli sme preto, aby aj klip bol čo najviac autentický, chceli sme odzrkadliť reálne Slovensko, také, v ktorom žijeme každý deň. Našim známym, kamarátom aj fanúšikom sme preto rozdali mobilné telefóny, s ktorými sa pár dní nakrúcali vo svojom prostredí. Naspäť nám prišli skvelé a prirodzené zábery, ktoré vystihujú našu krajinu oveľa lepšie ako akékoľvek štúdio. A to je presne to, čo sme chceli dosiahnuť," uviedla kapela.

Nahrávanie albumu sa začalo v októbri 2017, keď sa kapela presunula z lazov do štúdia, kde nahrali prvé štyri pesničky. Zvyšok dokončili počas marca a apríla 2018 u Mareka Rakovického v LVGNC Studios, pri nahrávaní pomáhal aj Tom Lobb. Spomínané single Linda a Žiadne slová, iba činy nahrávali u Erika “Lososa” Horáka v jeho LOSOSOUND Studios už v septembri 2016. Muzikanti si tentokrát pozvali viacero hostí - na albume je možné počuť aj vokalistky z Paper Moon Trio či viacerých muzikantov hrajúcich na dychové nástroje a klávesy. Najrýchlejšie nahrali pieseň Hej romale.

Do skladby Linda dodatočne dohrávali dychy, v štúdiovej verzii dokonca hosťuje aj bývalý gitarista Pary a kamarát Matej Kubičár, a.k.a. Matej Starkov, jeho hudobným nástrojom bola tentokrát pílka. Vokály opäť naspievali dievčatá z Paper Moon Trio a sólo na violončelo nahral Jozef Lupták. V niektorých pesničkách nahrával bicie Oliver Sadovský. O cover a booklet albumu sa postaral grafik Palko Palko. Tvorcovia použili aj vizuálne diela slovenských autorov z archívu SNG a jej projektu webumenia.sk a tiež z archívu SOGA. Na nahrávaní albumu sa aktívne zúčastnili aj dva psy - štekot na konci skladby Ležím patrí Matúšovmu psovi Foxovi, na nahrávaní bol prítomný aj Laskyho pes Elvis.

Na albume Našou Krajinou si fanúšikovia môžu vypočuť aj live verziu obľúbenej skladby Abstinent zo záznamu z narodeninového koncertu Rádia_FM z roku 2016, ktorého súčasťou je aj príhovor pani Lýdie Piovarcsyovej, ktorá prežila holokaust a pred touto pesničkou vyrozprávala svoj životný príbeh. "Dnes ešte stále žijú ľudia, ktorí zažili na vlastnej koži hrôzu nacistického režimu a druhej svetovej vojny. Veríme, že je dôležité, aby práve títo dostali možnosť šíriť odkaz o tomto zle všade, kde sa dá," vyhlásil basgitarista kapely Matúš Vallo.

Para vyrazí v júni na turné s kapelou Billy Barman. V rámci koncertnej šnúry Pekné miesta vystúpia na hrade Devín (16. júna), na Trenčianskom hrade (22. júna), v Amfiteátri v Banskej Štiavnici (23. júna) a vo Zvolenskom zámku (29. júna). V Bratislave zároveň pokrstia album Našou Krajinou.

Para pôsobí na hudobnej scéne od roku 1995 a na konte má okrem novinky aj albumy Veci začnú fungovať (2000), 1234 (2001), Brutálna zostava (2004), Para (2007), Povstanie (2010) a Menšina (2012). Medzi ich známe skladby patria napríklad aj Matamatomatahari, Otec, Keď ťa stretnem, Prezident, Zatancuj, Prví poslední, Brutálna zostava či Kruhy do vody.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies