S čistením toxických území môžu pomôcť rastliny

NETKY.SK • 21 Máj 2018, 10:32 • 2 min
S čistením toxických území môžu pomôcť rastliny

BRATISLAVA – S čistením území, ktoré sú zamorené toxickými látkami, môžu človeku pomôcť rastliny.

slovakia

left justify in out

Tie totiž toxické látky do seba prijímajú koreňmi alebo v prípade organických látok ich aj metabolicky upravujú či rozkladajú. Tvrdí to vedecký tím experimentálnej biológie rastlín z Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý sa zaoberá výskumom čistenia životného prostredia pomocou rastlín. Ako informoval člen tímu profesor Alexander Lux, čistenie prostredia rastlinami, takzvaná fytoremediácia, je jedným z alternatívnych riešení dekontaminácie pôdy.

Očisťovanie býva aj samovoľné, keď jedovaté skládky či jazerá postupne zarastajú vegetáciou, ktorá toxické látky absorbuje. „Tento proces sa však dá urýchliť a zefektívniť výberom vhodných rastlinných druhov, zabezpečením, že značná časť toho, čím je koreňová sústava obklopená a čo sa za bežných okolností rastlina snaží neprijať, sa transportuje do nadzemnej časti,“ uviedol Lux.

 

Na druhej strane, výskumníci sa snažia šľachtiť také úžitkové rastliny, ktoré minimálne nasávajú škodliviny z koreňa do nadzemných častí, plodov či semien, ktoré konzumujeme. Prostredníctvom rastlín sa totiž toxické látky môžu konzumáciou dostať až do ľudského tela a ohroziť tak zdravie.

 

„Pozoruhodná je významná miera využitia výsledkov výskumu pestovania vhodných rastlín na dekontamináciu nášho životného prostredia, a tým aj na prevenciu a minimalizáciu výskytu civilizačných chorôb, zlepšenie zdravotnej kondície aj životného komfortu občanov,“ zdôraznil profesor Karol Mičieta, rektor Univerzity Komenského v Bratislave.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies