NITRA: V meste sú avizované investície v hodnote miliónov eur

NETKY.SK • 20 Január 2012, 08:07 • 2 min
NITRA: V meste sú avizované investície v hodnote miliónov eur

NITRA V meste sú avizované investície v hodnote miliónov eur - Slovensko Nitru čakajú v roku 2012 viaceré veľké investície. Ich hodnota sa pohybuje v miliónoch eur.

slovakia

left justify in out

img

Nitru čakajú v roku 2012 viaceré veľké investície. Ich hodnota sa pohybuje v miliónoch eur. Avizované sú viaceré veľké zámery, ktoré majú realizovať súkromní investori, v niektorých prípadoch aj v spolupráci s mestom. Už na jar by sa mohlo začať s výstavbou novej lanovky na Zobor. Ako ešte minulý rok informoval nitriansky primátor Jozef Dvonč, stavba sa má realizovať ako PPP projekt, do ktorého mesto vloží pozemky pod trasou lanovky a jej hornú stanicu. Súkromná spoločnosť Veolia Transport Nitra zasa investuje peniaze. Stavebné práce majú trvať približne tri mesiace a náklady dosiahnu sumu okolo dvoch miliónov eur.
      Lanovka bude dlhá 670 metrov s prevýšením 192 metrov. Projekt bude riešiť aj vybavenie a infraštruktúru na hornej stanici lanovky. V prípade že príprava investície i jej samotný priebeh prebehnú hladko, prví pasažieri by sa podľa nitrianskeho primátora mohli na lanovke vyviesť na Zobor už v lete.
      Ďalšou veľkou investíciou, ktorá by sa mohla začať realizovať v letných mesiacoch, je dostavba betónového skeletu zábavno-obchodného centra City park. Kostra rozostavaného obchodného centra stojí na nábreží rieky Nitra už päť rokov a je tŕňom v oku mnohých obyvateľov mesta. Podľa najnovších prísľubov spoločnosti Euro City Park má byť projekt dostavaný podľa pôvodných plánov. Znamenalo by to, že na brehu rieky vyrastie areál, v ktorom okrem 27.000 metrov štvorcových nákupných plôch majú byť aj gastronomické zariadenia, kinosály, bowlingové dráhy, športoviská na volejbal, basketbal, streetball, beachvolleyballové a petangové ihriská, pingpongové stoly, lezecká stena a klzisko. Podľa pôvodných plánov mal byť City Park Nitra otvorený už v roku 2009. Nové zámery investora hovoria o dostavbe a otvorení centra v roku 2013.
      V tomto roku sa má dokončiť aj stavba 35 kilometrov kanalizácie, prevažne v okrajových častiach mesta. Výška celkových investičných nákladov prevyšuje 12,5 milióna eur. Okrem štátneho rozpočtu na projekt prispela aj Európska únia sumou viac ako 11 miliónov eur. Na nové kanalizačné prípojky by sa po dokončení stavby malo pripojiť vyše 5000 domácností. Podľa slov viceprimátora Štefana Štefeka pokračujú práce dobrým tempom a plánovaný termín ukončenia stavby, ktorým je 31. december 2012, dodávateľ určite stihne. 
      Ďalším zámerom, ktorý by mal realizovať súkromný investor, je výstavba akvaparku, o ktorom sa na magistráte hovorí už dlhšiu dobu. Podľa pôvodných plánov mal vyrásť na mieste pôvodného letného kúpaliska pod Nitrianskym hradom. Čoraz častejšie sa však hovorí o umiestnení akvaparku do areálu po bývalej kafilérii v mestskej časti Krškany. Projektová dokumentácia je už hotová a radnica momentálne hľadá vhodného súkromného partnera. Podľa posledných informácií prejavil záujem o tento projekt investor zo Saudskej Arábie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies