Učenie cudzieho jazyka nikdy nebolo jednoduchšie: V tomto veku to pôjde jedna radosť!

NETKY.SK • 8 Máj 2018, 11:56 • 2 min
Učenie cudzieho jazyka nikdy nebolo jednoduchšie: V tomto veku to pôjde jedna radosť!

Vedci určili ideálny vek na učenie sa cudzieho jazyka.

slovakia

left justify in out

V dnešnej dobe, kedy globalizácia presahuje naozaj do každej sféry našich životov, je absolútnou nevyhnutnosťou ovládanie cudzieho jazyka. Mali by sme ho zvládať slovom, písmom a, samozrejme, najdôležitejšia je práve ústna komunikácia. Niekomu jeho učenie ide jednoduchšie, iný sa vytrápi viac. S angličtinou začínajú už trojročné deti v škôlke. Aký je ale ten správny vek, kedy nám učenie pôjde najlepšie?

 

Odpoveď na túto otázku našli odborníci a mnohých možno prekvapí. Svoj výskum realizovali na vzorke 670-tisíc dobrovoľníkov, ktorá vypĺňala online jazykový test. Na základe dát, ktoré takto získali zistili, že najväčšie schopnosti v učení sa jazyka má človek do 17. – 18. roku veku. Ak s cudzou rečou začnete neskôr, neznamená to, že sa ju nenaučíte dobre, rozhodne však budete svojimi schopnosťami zaostávať za tým, čo by ste dokázali, keby ste začali pred spomínanou hranicou.

 

Psychológ Joshua Hartshore určil ako ideálny vek na začiatok výučby 10 rokov. Uviedol, že je nepopierateľné, že čím mladšie dieťa, tým lepšia schopnosť „nasávať“ informácie, no na základe jeho pozorovaní nevidí rozdiel v jazykových schopnostiach dieťaťa, ktoré sa reč začalo učiť v rannom detstve a toho, ktoré začalo v desiatich rokoch.

 

Pokiaľ ste však už hranicu osemnástich rokov prekonali, ale cudzí jazyk by ste sa napriek tomu radi naučili, nezúfajte. Rozhodne sa do toho pustite! Možno vás to bude stáť o niečo viac námahy ako teenagera, no rozhodne to stojí za to. Výskumy totiž preukázali, že ľudia, ktorí ovládajú dva a viac jazykov, majú oveľa lepšiu schopnosť sústrediť sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies